Cytat:
|
Na tym wideo, gdzies pod koniec jest akcja "Sharen z campingiem wyprzedza". Nie wiem czy autor mixu to wlasnie mial na mysli, ale ladnie kolesia schlodzilo na koniec volvo. Niestety na drogach w bardzo nielicznych przypadkach da sie wyegzekwowac prawo. Ale widac po komentarzach pod wideo, ze wsrod kierowcow jest wielu "ekspertow", ktorzy nie pamietaja, ze nalezy umozliwic dokonczenie manewru wyprzedzania. To ze tir jechal na tempomacie go nie usprawiedliwia.
|
akurat w tym przypadku to sharana wina, porywal sie na wyprzedzanie a nie mogl, w zasadzie ciagnac taki zestaw przy okolo 100 i cos mu wyraznie nie szlo
powienien zaniechac manewru
kierowaca ciezarowy jechal swoje i nie musi nianczyc klaba w szaranie
a mu sie wlasnie za to oberwalo... nieslusznie
Volvo do zgloszenia, pomijam fakt ze cyknol poboczem, czy awaryjnym pasem, ale niech odpowiada za ladunek w tirze, nie kazdy wiezie kartofle, niektorzy nabiał, jogorty i cus jednak moze sie poprzewracac
Bump:
Cytat:
|
Jest gdzieś w PORD napisane, że musisz za samochodem trzymać odległość bezpieczna . Jeżeli już nie trzymasz bo jedziesz jak ciota na zderzaku ( tego nie ma w PORD) to masz obowiązek ( to już pisze) umożliwić wyprzedzając emu pojazdowi dokończenie manewru wyprzedzania nawet poprzez zjechanie do prawej krawędzi jezdni jeżeli jest taka możliwość.
Było o tym w temacie " zbyt blisko jadące pojazdy - problem z wyprzedzeniem "
Oczywiście wyprzedzanie na ciągłej czy na górce to inna bajka.
Ale podejrzewam że nawet jeśli ktoś wyprzedza mnie na linii ciągłej i chce przede mnie wjechać, a ja mu tego nie umożliwie jadąc zbyt blisko drugiego pojazdu , a dojdzie do wypadku i ktoś mi udowodni że tak zrobiłem, np na kamerce , to pewnie ja za to beknę
|
no wlasnie jak zyc? jak widze wiekszy zestaw i 2-3 osobowki zbite do siebie jak pociag gdzie nie ma palca gdzie wlozyc to jak wyprzedziec?
pomiedzy nie ma gdzie sie wcisnac? a z kolei 20-30metrow czyli ciezarowka + 2-3 osobowki to juz za duzo jak na jeden strzał przy mało sprzyjających warunkach,