Odp: Samochód gaśnie w trakcie jazdy silnik 1.6 90KM
Witam, zastawiam jak się zakończyły wasze problemy ??
Mnie również dopadł ten problem , zastanawiam się nad 4 elementami , w zasadzie pokrywają się ze spostrzeżeniami maureliusza. Wszystko wskazuje na układ zasilania paliwa.
Pierwsze podejrzenie powinno wskazać na pompkę paliwa i filtr paliwa.
Pompka paliwa, która zwykle znajduje się w zbiorniku paliwa, ale w modelach Forda z silnikiem 1.6 TDCi 109KM nie ma pompki. Tą rolę pełni pompa wysokiego ciśnienia (układ BOSCH).
Ponieważ filtr paliwa był wymieniany około 5tkm temu więc odpuszczam, pozostają jeszzce 3 elementy.
Wydaje się że skoro samochód gaśnie , dławi się, falują obroty - to coś komputer powinien wyświetlić np: za niskie ciśnienie paliwa na listwie itd
Zanim pojadę do ASO na komputer - koszt 300 zł (bo komputery uniwersalne mechaników nic nie pokazują) chcę wymienić sam następujące elementy:
1. Czujnik ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej - koszt 120-180 zł
2. Czujnik położenia wałka rozrządu - koszt 110 zł
3. Zapowietrzanie układu - tu zastanwiam się nad czyszczeniem zbuornika i wymianą przewodów paliwowych - koszt 350 zł , przewody powrotne - przelewowe wtryskiwaczy to koszt 120 zł
Czasami można znaleźć informacje na temat Regulatora cięsnienia paliwa, w naszych silnikach z tego co wiem znajduje się w pompie wysokiego ciśnienia.
EGR wymieniłem sam niedawno (zgasł i w ogóle nie chciał odpalić), ASO mówi że wymieniając EGR trzeba programować ECU dodatkowo bo może nie działać prawidłowo. Co myślicie ??
Jaka jest wasza opinia, na ile komputer powinien wykryć usterkę układu paliwa ??
|