Odp: Rozmiar i opony co polecacie?
Już kiedyś pisałem o tym.
Dzwoniłem do 3 czy 4 firm ubezpieczeniowych z zapytaniem o homologacje , a odszkodowanie w razie W.
Nie ukrywali zdziwienia , gdy usłyszeli pytanie , byłem pierwszym pytającym o to. Pani z PZU nawet poszła do szefostwa zapytać , żeby mnie nie wprowadzać w błąd.
Finalnie każda odpowiedź była taka sama. Nie ma obowiązku jeżdżenia na homologowanych rozmiarach jeżeli chodzi np o wypłatę odszkodowania z AC. Oczywiście nie mówimy o wyraźnym , znacznym przesadzeniu.
Daję przykład: Jeżeli producent zaleca na R17 opony 215 i 235 , a ja założę 185 czyli aż o 20 mm mniejsze niż zalecane do tak dużego auta to mogą się dopatrzć w przypadku kolizji mojej winy. Jeżeli natomiast założę 225 to mimo , że producent nie zaleca to ubezpieczalnie się nie przyczepią.
Wiadomo , że minimalna nośność itp muszą być zachowane
Oczywiście nie mówimy tutaj o oponach łysych , naciętych , jak wspomniałem o WIELE węższych itp.
Tutaj pojawia się pytanie : ile to jest w granicach rozsądku? Nikt tego nie określił.
Jeżeli ktoś kogoś zabije to wiadomo , że wtedy prokurator sprawdza wszystko.
I tutaj mnie nie cytujcie bo wiem , że wiecie lepiej od osób zajmujących się tym , bo ja tylko cytuje co się dowiedziałem , a nie wyrażam swojej opinii.
Ja i tak zawsze kupuje takie jak należy , ale jeżeli mowa o 225 których nie przewiduje mondeo na R17 - to nie ma problemu z założeniem , a na pewno nie będzie problemu z odszkodowaniem po przejechaniu sarny. To ich słowa
|