View Single Post
Stary 25-04-2017, 20:06   #20
witek_p
ford::beginner

Imię: Witek
Model: Honda Jazz II
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Co nas spotkało na trasie czyli nasze nagrania z CAR DVR

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety może odpowiadać. Ustawa prd
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
Nie bardzo rozumiem jak to odnosi się do sytuacji na drodze jednokierunkowej.

Kierowca Tira akurat w tym przypadku nie spowodował żadnego zagrożenia swoim zaniechaniem lub działaniem, jeżeli tak to gdzie ono powstało ? Konkretnie podaj czas na filmiku żebyśmy o dobrym momencie dyskutowali.

Od początku na jego GPS widać że jedzie 86>87>86>87 czyli na tempomacie, a najprawdopodobniej wiatr przeszkodził kierowcy sharana wyprzedzić (widać wyraźnie jak 2x podjeżdża do przodu i wraca jak tylko camping/przyczepa zaczyna wychodzić przed kabinę Tira - do tego czasu jest lekko w cieniu aero). To on powinien zwolnić i wjechać na prawy pas i jego dotyczy art 3.1 bo utrudnia ruch tym z tyłu. Kierowca Volvo w tej sytuacji zachował się bezmyślnie bo to nie ten człowiek był winny.

To co się ostatnio dzieje na drogach to jest jakaś masakra wogóle, po obejrzeniu tych filmów postanowiłem że kupuję kamerę, nagrywam i wszystkie utrudnienia w ruchu (zawalidrogi) wysyłam. Ostatnio to już jeden gość przerósł samego siebie, stałem 2gi na światłach i nie przejechałem, koleś kilka/kilkanaście sekund wrzucał bieg, zwalniał ręczny i ruszał.
A najlepszy motyw to autostrada A4 - 4 auta razem z moim na krzyż, zaczynam wyprzedzać osobowego i przed nim 2 tiry, miałem 140 i nagle gość jakieś 15-20m przedemną postanowił wyprzedzić tirem tira. Musiałem uciekać prawie na prawy pas/ pobocze - to był pierwszy raz gdzie poczekałem na dużą górkę i zwolniłem (nie hamowałem, żeby nie było) bo już byłem tak wq....

Zacząłem jeździć cały czas z klaksonem a to już przesada bo ja dostanę mandat w końcu.
witek_p jest offline   Odpowiedź z Cytatem