View Single Post
Stary 26-04-2017, 17:02   #4
Pachoł
ford::beginner

Imię: Błażej
Model: Focus C-Max Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI. Szum przy prawej stronie głowicy, nierówna praca

Auto wróciło od mechanika.
Łańcuszek wałków rozrządu wymieniony wraz z ślizgiem i napinaczem. Mechanik nie napotkał jakiś problemów, wszytko się dość lekko poddało (choćby wyciąganie wtrysków itd). Przy okazji obejrzałem sobie głowice od środka i wszystko wygląda ok, ładne gładzie na krzywkach, w miarę czysto, bez szlamu itp.. EGR czysty. No może trochę walczyli z odpowietrzeniem, ale to jak wiadomo urok Forda.

Jest poprawa a mianowicie:
- auto lepiej (lżej) odpala i równiej pracuje
- brak gryzącego zapachu z rury wydechowej, w ogóle jakby przestał cokolwiek kopcić
- nie było niebieskiej chmurki z wydechu przy rozruchu (wyglądało jakby świece padły, a te są ok)
- nie słychać hałasującego łańcucha

Przy okazji wymieniłem rozrząd, bo pasek był już taki sobie i pompa miała zbyt duże luzy.
Czy to koniec problemów.. nie wiem. Wciąż wydaje mi się, że słyszę lekkie metaliczne stukanie, więc chyba czeka mnie sprawdzenie wtrysków na stole. Najpierw zrobię reset nastawów wtrysków forscanem i pojeżdżę, żeby złapało nowe korekty.

cała przygoda (czyli nowy łańcuszek, nowy rozrząd, uszczelki i 2 dni pracy kosztowały mnie....1500zł. Dość sporo i trochę zabolało, ale cóż zrobić.

Pozdrawiam
Pachoł jest offline   Odpowiedź z Cytatem