View Single Post
Stary 26-04-2017, 22:41   #49
gonickim
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.6 TI VCT
Rocznik: 2005
Domyślnie 1.6 TI-VCT szarpie, dławi, spada moc.

Przede wszystkim witam Szanownych forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post na tym forum.

W grudniu ubiegłego roku wszedłem w posiadanie bardzo przyjemnego Focusa z 2005 r 1.6 z silnikiem TI-VCT, przejechałem bezproblemowo około 6 tyś kilometrów.
Po zakupie wymienione płyny wszelakiej maści oraz filtry, auto spisywało się poprawnie - tankowałem z reguły na jednej stacji, paliwo jakościowo domniemuje że przyzwoite (Shell).
Jako że często lubię skoczyć nad morze to i na święta wycieczkę zrobiłem, trasa zdecydowanie ok - dynamika w normie, prędkość maksymalna także Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wjeżdżając do miasta już nie pierwszym rondzie poczułem że coś jest nie "halo", brak dynamiki, silnik mułowaty, szarpanie na biegach 1/2/3.
Myślę może paliwo kiepskie i końcówka, zajechałem na stację, zalane 20 litrów.
Jazda coraz mniej płynna, w końcu pomarańcza i check engine.
Odwiedziłem znajomego mechanika, błąd odczytany wskazywał na sondę lambdę, dzisiaj odstawiłem i dostałem telefon że śladu po tym błędzie brak/natomiast wyskoczył nowy błąd - przepływomierz.
Wymieniać podzespoły można w nieskończoność - mechanik stwierdził że problem raczej leży po stronie elektryki/elektroniki która w tych modelach (ponoć) miała tendencje do płatania psikusów.
Błędne odczyty z czujników prowadzą do komputera, zachodzi pytanie: na ile błędny odczyt ma związek z osłabieniem mocy auta, szarpaniem, dławieniem silnika?
W dniu wczorajszym silnik zaczął pracować od 500 do 1500 obrotów - w górę i w dół.
Dzięki za konstruktywne podpowiedzi, trochę się rozpisałem ale męczy mnie fakt posiadania niesprawnego pojazdu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam serdecznie.

Michał.
gonickim jest offline   Odpowiedź z Cytatem