View Single Post
Stary 27-04-2017, 23:01   #202
krzysiek_gt
ford::amateur

Model: Focus mk3
Silnik: 1,6
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Czym się różni silnik 1.6 TDCI 95 KM od 1.6 TDCI 115 KM?

Hej, no to i ja dorzucę 3 grosze do tematu 95KM -> 115KM.

Jestem ok. 5kkm po upgrade u kolegi Mayaka - wszystko super, nie będę się powtarzał.
Jednak rozmawiałem dziś mailowo ze znajomym na ten temat i oto co się dowiedziałem:

"z tego co się orientuję z tym podwyższeniem mocy to nie jest do końca taka prosta sprawa. Mój szwagier jest mistrzem w ASO Ford (Bemo Motors) i mówił mi, że inna moc
silnika nie wynika tylko i wyłącznie z oprogramowania ale również z elementów konstrukcyjnych osprzętu silnika takich jak np. turbina. Nr katalogowy turbiny do silnika 95 KM jest inny niż do 115 KM. Co prawda wygląd jednej i drugiej jest identyczny, natomiast coś musi być na rzeczy, ponieważ w katalogu serwisowym jest zapis, że turbo z silnika 115 można zainstalować do silnika 95 KM, natomiast w drugą stronę już nie można dokonywać takiego montażu. Tu ma znaczenie chyba zastosowane ułożyskowanie i uszczelnienie turbiny bo samochody po modyfikacji oprogramowania (takie jak teraz Pana) zjawiają się często w serwisie Forda na uszkodzoną właśnie turbinę. Najczęściej dochodzi do rozszczelnienia turbiny i wycieku oleju z turbiny na zewnątrz silnika.Szwagier twiedzi także że silniki 95 KM bez modyfikacji softu jeżdżą bez żadnych awarii nawet do 400 tys. km a w oryginalnych silnikach 115 max. przebieg bez usterki turbo, dwumasy, DPF to max. 250 tys. No ale to tak jak ze wszystkim coś za coś."

To tylko tyle w temacie z mojej strony.
Jednak różnica w jakości jazdy jest taka, że i tak nie wrócę do 95KM. Najwyżej za te 200kkm (mam niecałe 50kkm najechane od nowości) będę miał turbo do wymiany.
A tymczasem nie katuję na zimno, chłodzę turbo po jeździe, używam dobrego oleju i zmieniam go częściej niż każe fabryka (tak zawsze robię w swoich autach)
Pozdrawiam!
krzysiek_gt jest offline   Odpowiedź z Cytatem