Witam kolegów i koleżanki.
Miesiąc temu doposażyłem swojego focusa w akcesoryjne światła dzienne Nolden. Są one dostępne w ASO Forda, ja kupiłem z prywatnego importu z Niemiec.
Światła powinny działać następująco:
1. 100% mocy po uruchomieniu silnika.
2. 50 % mocy po włączeniu świateł mijania.
3. 50 % mocy na postoju, po włączeniu świateł pozycyjnych.
Funkcja 2 i 3 działa bezproblemowo, natomiast po włączeniu silnika światła świecą z mocą 100% przez około minutę po czym całkiem gasną. Włączenie i wyłączenie świateł mijania podczas jazdy powoduje ponowne wzbudzenie funkcji świateł dziennych 100%, jednak po chwili one gasną.
Światła są zamontowane prawidłowo, zakładał je kolega z forum przy okazji montażu tempomatu. Byłem u elektryka w mojej okolicy (polecany) sprawdził napięcia na przyłączach świateł, jednak nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Typował uszkodzenie sterownika. Zamówiłem więc sterownik z Niemiec, przyszedł wczoraj, dzisiaj go założyłem. Niestety problem nie ustąpił.
Może jakieś pomysły ?
Edyt 31.05.2017
Zestaw będę wymontowywał z auta. Jeśli ktoś jest zainteresowany odkupem za mocno atrakcyjną cenę, proszę o informację na priv-a. Prawdopodobnie problem tkwi w tym, że kupiłem zestaw z nieodpowiednim sterownikiem. Jest on do lamp 4 W natomiast w zestawie są lampy 8,7 W. Trzeba wymienić sterownik, dla kogoś kto ogarnia elektrykę/elektronikę samochodową nie będzie to być może wielki problem. Wystawiłem ogłoszenie
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=264594