Temat: [Mondeo 2014- ] Nowy 2.0 EcoBlue (diesel)
View Single Post
Stary 30-04-2017, 19:58   #11
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Nowy 2.0 EcoBlue (diesel)

Miałem do czynienia z tym silnikiem w Insigni 2.0 CDTi 170PS. Powiem tak, na plus zdecydowanie kultura pracy, osiągi oraz spalanie. Ale nie wiem czy to skutek modernizacji silnika czy właśnie tego systemu. Jeżeli ktoś kupuje nowy samochód to generalnie problemu nie ma. Problem mają osoby które pokuszą się o takie auto jako używane z przebiegiem +100kkm. Nie wiem jak będzie w fordzie ale w oplu różnica w cenie takich części jak np układ wydechowy, jest znaczące. Dodatkowo cały system wymaga specjalnych grzałek, specjalnego zbiornika i wielu wielu innych elementów które w przypadku awarii są bardzo kosztowne. A na zamienniki czy części używane póki co nie ma co liczyć więc pozostaje nam jedynie ASO. Powiedzmy sobie szczerze, jak ktoś kupuje nowe auto 'na chwilę', ok ale jeżeli ktoś kupuje nowe na dłużej lub używane to diesel robi się już coraz mniej ekonomiczny (biorę tu pod uwagę nie tylko spalenie ale wszystkie koszty eksploatacji), nad czym bardzo ubolewam ponieważ nie potrafię przekonać się do benzyny.
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem