View Single Post
Stary 01-05-2017, 22:44   #162
maciekq
ford::amateur

Model: EDGE
Silnik: 2.0TDCi 180 KM M6
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Kredyty mieszkaniowe we frankach

To moze ja sie wypowiem, ciekaw jestem Waszych wnioskow.

W 2008 tez wzialem kredyt w CHF, okolo 85000 co po kursie 2.11 dawalo 180000 PLN. Od samego poczatku placilem raty rowne i bank przysylal mi harmonogram splat przedstawiajac ile danego miesiaca splacam kapitalu, a ile odsetek. Jak dobrze pamietam byla to proporcja mniej wiecej 25/75% kapital/odsetki. Pamietam, ze placilem wowczas po przeliczeniu miesiecznie jakies 900zl. Po pewnym czasie kurs CHF zaczal isc do gory, ale rownoczesnie bank zaczal wysylac co 3 miesiace nowe harmonogramy splat w zwiazku ze spadajacym Liborem bedacym efektem naczynia polaczonego z kursem CHF. Efekt dzisiaj jest taki, ze splacam bodajze proporcje 95/5%, czyli wlasciwie sam kapital, raty w CHF sie zmiejszyly znacznie, a nawet gdy przeliczam to po obecnym kursie 4.00 to wychodzi mi do zaplaty jakies 970zl, a zatem nadal roznica niewielka.

Dlatego wlasnie juz od dluzszego czasu zastanawiam sie skad wzial sie lament frankowiczow. Podejrzewam, ze najbardziej stratny tutaj jest bank, bo nie ma odsetek, to pewnie tez byl powod, ze juz dobre kilka lat temu wszystkie banki wycofaly sie z udzielania kredytow w tej walucie "w trosce o klienta" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Reasumujac, krzywdy nie mam, mialbym pewnie, gdybym chcial szybciej splacic cala nieruchomosc, ale juz w momencie zaciagania kredytu wiedzialem, ze nie bede tej opcji bral pod uwage.
maciekq jest offline   Odpowiedź z Cytatem