View Single Post
Stary 03-05-2017, 01:04   #171
maciekq
ford::amateur

Model: EDGE
Silnik: 2.0TDCi 180 KM M6
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Kredyty mieszkaniowe we frankach

@latar : Ja rowniez wspomnialem o tym, ze calosci nie warto w tej chwili splacac, ale sa rozne drogi wybrniecia z tego problemu. W przypadku, gdy ktos chce sprzedac dom, czy mieszkanie (tych drugich na pewno jest wiecej i sa latwiejsze do "ogarniecia") to zdecydowanie lepsza opcja pozostaje jej wynajem, niskie raty nadal sie splacaja, mozna sobie wziac drugi kredyt (tyle ze pewnie juz na gorszych zasadach, bo w obcej walucie teraz go dostac nielatwo), wynajmujacy placi i kiedys kredyt sie ladnie sam zamknie, a roznica w ratach w porownaniu z tym co bylo w 2008 a dzisiaj jest tak naprawde niewielka, no chyba ze ktos bral kwoty rzedu 500000 CHF.

Mowiac krotko, niekiedy przegladajac rozne miejsca w necie odnosze wrazenie, ze jestem pierwsza osoba, ktora na to wpadla. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mysle, ze nie ma sensu, zebym czytal caly watek, sam jestem frankowiczem, ktory wzial wlasnie 85000 CHF w 2008 roku i absolutnie nie zaluje dzisiaj tego kroku i wiem, ze nawet gdybym mial wtedy swiadomosc tego, ze taka sytuacja z kursem jak teraz bedzie miala miejsce, to i tak wzialbym go jeszcze raz.

To zjawisko jak dla mnie to celowa spirala strachu nakrecana spoleczenstwu, azeby wielcy mieli swoj interes, to cos jak efekt cieplarniany, coca cola zero bez cukru, czy szczepionki.

Bump: I jeszcze jedna ciekawa rzecz: zastanawiam sie, czy banki poszlyby na cos takiego:

Mam do splacenia jeszcze 50000 CHF, ale chce zmienic mieszkanie. Znalazlem inne i chce sie ulozyc z bankiem, zeby przeniesli wpis z hipoteki jednej nieruchomosci na druga. Ja wowczas pierwsze mieszkanie sprzedaje bez straty po cenie rynkowej, a na drugim dalej mam te 50000 CHF, ktore splacam w ratach takich samych jak dotychczas, zatem zarowno dla mnie, jak i dla banku nic sie nie zmienia (moze poza oplatami za wykreslenie i zapisanie nowej hipoteki) Moze ktos z Was sie tym interesowal? Jesli banki kategorycznie odmawiaja pojscia na taki uklad to juz mamy gotowa odpowiedz kto na tym wszystkim najbardziej jest w plecy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
maciekq jest offline   Odpowiedź z Cytatem