View Single Post
Stary 03-05-2017, 14:53   #142
bieniek247
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z moim Mondkiem 4 2.0TDCi 140KM 150tys km.
1. Sprawa wygląda tak: przy prędkościach autostradowych (120-150) następuję drganie całego samochodu i przenosi się to na kierownicę.
Czy takie drgania są możliwe jeśli tylna lewa felga jest tzn jajo? Zakładałem opony letnie i Pan pokazywał mi jak ta felga faluje, niby wyważył ale wiadomo.
Przy zimowych drgania były minimalne ale to może było powiązane z pkt 2.
2. Druga sprawa to jadąc ostatnio w długim korku na biegu 1, ruszam płynnie, przede mną samochody hamują to odpuszczam gaz a samochód zaczyna szarpać, a powinien płynnie zejść do minimalnych obrotów. Tak samo ruszając raz uda się płynnie a raz zaczyna się szarpanie i muszę albo dodać gazu albo stojąc w korku trzymać go na pół sprzęgle.

-Z informacji to tak jadąc 40km/h na 5 biegu dodaję gaz auto przyspiesza, nie szarpie więc dwumas ok.
-Zawieszenie całe robione niedawno,
- wymieniona była półoś prawa, (walnięty był przegłub wew i przy ruszaniu i przyspieszaniu było szarpanie (takie myszkowanie) teraz przy przys idzie płynnie nie ma drgań),

Ma może ktoś pomysł od czego zacząć sprawdzać? może to przegłub zew? poduszka silnika? I dodatkowo przy zmianie biegów 1-2-3 słychać pukanie

Proszę o podpowiedzi, może ktoś miał taki przypadek lub ktoś ma pomysł od czego zacząć sprawdzanie

Ostatnio edytowane przez bieniek247 ; 03-05-2017 o 15:01
bieniek247 jest offline   Odpowiedź z Cytatem