Cytat:
|
Jak odpowietrzniki były tandetne aluminiowe ( auto nabyte od właściciela który kupił w kraju i pewnie serwisował w naszym kochanym ASO)
|
Tak było, a ja nie chce go serwisować w ASO, bo można szybciej, lepiej i nawet taniej w sprawdzonych polecanych serwisach. Jedynie przegląd okresowy raz do roku, bym zawsze robił w ASO, żeby wszystkie wpisy były do sprawdzenia, w przypadku gdybym w odległej przyszłości kupował nowe auto, a to bym chciał sprzedać.
Cytat:
"Najlepszy" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ponownie wychodzi na to, że żeby nie zostać oszukanym i okradzionym na serwisowaniu samochodu, to trzeba się po prostu samemu na tym znać, żeby nie dać sobie wcisnąć kitu albo mieć uczciwego mechanika z w miarę bliskiego kręgu znajomych, który z przyzwoitości nie będzie takich wałków kręcił...
|
No cóż, człowiek chciał dobrze, a wyszło jak zawsze, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Nawet się cieszę, że tak od razu sparzyłem się na serwisach i wiem co potrafią zrobić. Teraz sam wszystko będę serwisował i wymieniał.
Cytat:
|
Jeżeli auto ma 9 lat, nigdy nie był odpowietrzany układ hamulcowy, to czego się spodziewać?
Musi się ukręcić przy odkręcaniu.
a jak będą wymieniać te zaciski, to jeszcze okaże się że przewody hamulcowe się ukręcą...
|
Dlatego właśnie zrezygnowałem z serwisu, ponieważ mogło by być dokładnie tak jak mówisz, że jak wyczują, że człowiek nie jest za bardzo obeznany z mechaniką, to można mu wcisnąć różne uszkodzenia, żeby na nim zarobić.
Nie pisałem tego w początkowym poście, bo uznałem to za nieistotne, ale oni poprosili mnie również, żebym kupił komplet szczęk hamulcowych i zestaw montażowy do szczęk, ponieważ powiedzieli, że przy okazji wymiany płynu hamulcowego, rozbiorą oba bębny i będą weryfikować łożyska, okładziny cierne itd. W tym momencie zapaliła mi się żółta lampka, że coś jest nie tak. Ja chce tylko płyn, a oni chcą wszystko, dlatego wolałem się Was zapytać o radę w kwestii tych odpowietrzników.
Cytat:
|
Życzę powodzenia w wykręcaniu urwanego odpowietrznika z cylinderka na aucie.
Za wyjęcie i wykręcenie z roboczogodziny, wyjdzie tyle co wymiana 2 cylinderków.
O ile da się w ogóle wykręcić, oszczędność wyjdzie na częściach jedynie.
A nie wiadomo jak sie urwał, bo może nie da się wykręcić, a wy się mądrujecie.
|
Ja podjąłem decyzję, że zrobię to zupełnie inaczej. Na liczniku mam 83 tyś. km, pojeżdżę jeszcze do 90 lub 100 i wymienię wtedy samodzielnie kompleksowo wszystko czyli cylinderki, szczęki, a z przodu tarcze i klocki łącznie z oczyszczeniem wszystkiego co tam jest z rdzy, nałożeniem podkładów antykorozyjnych itp, dzięki czemu będę przede wszystkim wiedział, że jest tak, jak być powinno i będę wiedział na czym jeżdżę. Przy okazji sprawdzę stan sprężyn i amortyzatorów i je też oczyszczę i nadkola tylnie wymienię, bo te maty filcowe już się targają. Zresztą jak mam się tego nauczyć, jak chciałbym wszystko do serwisów oddawać.
Na starych cylinderkach będę próbował odkręcić na spokojnie ten urwany i ten nie urwany odpowietrznik i zobaczymy jak mi pójdzie. Będę wszystko nagrywał, jak wyjdzie coś z tego, to poskładam filmik do w miarę reprezentatywnej formy i puszczę w Internet.