View Single Post
Stary 05-05-2017, 12:09   #1
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Przestały migać kierunkowskazy przy zamykaniu auta

Przytrafiła mi się ostatnio kolejna "przypadłość" Focusa, a mianowicie od tygodnia przestały migać kierunki podczas zamykania auta (zawsze mignęły 2 razy), zaś przy otwieraniu auta jest tak jak dawniej czyli jedno błyśnięcie kierunków. Oczywiście auto się zamyka po naciśnięciu przycisku na pilocie, a jedynie nie sygnalizuje tego "mrugnięciem". Poczytałem o tym "zjawisku" i w większości przypadków winny okazuje się zamek, a dokładnie jak piszą "przełącznik w zamku, który raz podaje sygnał, że drzwi są zaryglowane, a raz, że odryglowane". Podobno czasem pomaga odłączenie akumulatora - jeszcze tego nie próbowałem. Raz podczas podłączenia auta pod kompa (Forscan) wyskoczył błąd dotyczący drzwi kierowcy, mówiący coś o "zwarciu do masy", jednak po jego skasowaniu więcej się już nie pojawił, choć sygnał zamykania auta nadal nie działa (nie błyskają kierunki).

Ale mam pytanie innego rodzaju. Podłączając auto pod kompa przy pomocy programu ELMConfig, jest możliwość np. wykonania takiej operacji jak "reset modułu GEM" - czy wykonanie takiej operacji jest tym samym (da te same skutki) co odłączenie akumulatora?? Chciałem ostatnio wykonać ten reset ale obawiałem się czy to nie spowoduje, że auto w ogóle przestanie się zamykać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak sądzicie - czy jeśli odłączenie aku (lub wykonanie resetu modułu GEM) nic nie da to jedyne wyjście w tej sytuacji to zakup nowego zamka??

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 05-05-2017 o 12:15
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem