View Single Post
Stary 06-05-2017, 07:42   #95
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyc

Pożegnałem focusa z przebiegiem 177.000. Używany przeze mnie 15 miesięcy, 68t km. Nie odkupiłem go dla siebie, zbyt wiele drogich napraw go czeka w niedalekiej przyszłości, silnik przy chłodnych dniach i zimą nagrzewa się bardzo powoli. Zimą jazda w korku powodowała spadek temperatury poniżej skali. W serwisie uznawali że wszystko działa ok, choć prosiłem o sprawdzenie dużego obiegu czy nie jest na stałe otwarty. Przez to zimowe dojazdy do pracy w centrum dobiły by ten silnik ekspresem. DPF za moment też się pewnie odezwie. Dwumas jest na wykończeniu, w zawieszeniu tylnym puka coś czego na 3 przeglądach nie ustalono i nie zlikwidowano. Masterlease przez ostatni rok zaniedbuje auta przez serwisy poza ASO i naprawy na nieoryginalnych częściach.

Podsumowując auto:
Doskonale jeżdżący wół do pracy, dobry dla pary samej lub z jednym małym dzieckiem, przez brak miejsca z tyłu nie polecam rodzinom. Bagażnik w kombi poniżej 500 litrów ale foremny i ergonomiczny - lekka klapa i niski płaski próg załadunku. Miejsca narażone na obicie są nie malowane plastikowe, przez co po tysiącach załadunków wyglądają w sumie jak nowe. Widoczność zza kierownicy optymalna, ergonomia kokpitu na 5+. Świetne zegary, kierownica (w przedlifcie) i w miarę wygodny choć ciut za miękki ale dobrze trzymający na boki fotel. Regulacja fotela niestety tylko podstawowa. Regulacja podparcia lędźwi kiedy jest na max to dla mnie jest to punkt z którego zacząłbym dopiero dalszą regulację, więc jest, ale bezużyteczna.
Radio sony ma doskonały dźwięk.
Sama komputerowa strona auta jest mocno do tyłu, 10% możliwości dzisiejszych aut.
Zawieszenie jest doskonałe, twarde ale dobrze gubi nierówności, ciche. Auto ma doskonały balans i czy puste czy załadowane, w zakręcie jest neutralne bez podsterownosci. ESP ma mało roboty, jeśli już interweniuje to najpierw bardzo dyskretnie np odejmując gaz lub korygując uślizgiem koła z najlepszą przyczepnością. Jeśli już mocno interweniuje to błyskawicznie ustawia auto w linię i z ~dwusekundowym opóźnieniem oddaje z powrotem gaz we władanie pana. Summa summarum zakręty tnie jak szalony z niezrównaną w swej klasie precyzją i to jest ta legenda focusa której ford mam nadzieję nie ubije w kolejnych modelach. Co do ESP to jedyne rzetelne porownanie mam do grupy VAG gdzie ESP działa w moim odczuciu ślamazarnie i stara się tylko utrzymać przód w kierunku jazdy bez zbytniej finezji. Jeb-jeb i jakoś wraca w tor jazdy ale jadąc o połowę wolniej i sporo poza pierwotną linią toru jazdy. Kiedyś uważałem octavię za świetnie prowadzące się auto, po przyzwyczajeniu do jazdy focusem mam wrażenie, że skoda to nerwowe sanki z kierownicą z playstation, zawieszenie komfortowe ale w razie szybkich zakrętów bardzo podsterowne.
W focusie nabrałem "złych" nawyków, jeżdżę szybciej i pewniej w złych warunkach drogowych i nie odpuszczam w zakrętach, mam nadzieję że mnie to nie zgubi jadąc innym autem.
Hamulce bardzo czułe ale z dobrą modulacją, na początku każdy robi zbiórkę na przedniej szybie. Po przywyknięciu można robić cuda, pedał jest bardzo precyzyjny. Nurkowanie przy mocnym hamowaniu jest niewielkie, czasem po kopnięciu w pedał tyłem auta trochę zabuja, ale bez dramatu. System wspomagania przy ruszaniu na pochyłościach działa znakomicie i nawet na bardzo stromych wyjazdach z garażu, również na biegu wstecznym jeśli jedziemy pod górkę tyłem.
Światła przednie jak na odblysnikowe są bardzo dobre, profil i zapelnienie drogi swiatlem jest super, pobocza są wyraźnie podświetlone, linia odcięcia profilu mijania jest wyraźna.
W deszczu aerodynamika karoserii nie demoluje widoczności i wiatr ładnie zbiera wodę z szyb, zimą sól nie kumuluje się jakoś tragicznie w rogach szyb bocznych przy lusterkach, jest bardzo poprawnie. Świetnie działają wycieraczki przednie, będę tęsknił za systemem ramion chodzących w przeciwnych kierunkach.
Kabina jest niestety dość głośna powyżej 100-110 km/h. Przy autostradowych 160 jest bardzo głośno (jak dla mnie), ostatnich kilka miesięcy jeździłem autostradami w słuchawkach dokanałowych jako stopery, po powrocie do domu czułem się znacznie mniej zmęczony trasą.
Silnik to kolejna rewelacyjna sprawa w tym aucie, ja miałem 1.6 115km tdci, super silnik! Długa skrzynia nawet bardzo go nie zamula, za to na autostradzie przy 165 na liczniku obroty są na równo 3.000 rpm. Na krajówkach mocy jest wystarczająco do dynamicznej jazdy i wyprzedzania tirów. Elastyczny z kulturalnym wyjściem z turbo-lag'a bez kopniaka w plecy. Komputer na 1 i 2 biegu redukuje nieco moment obrotowy żeby nie niszczyć dwumasy ale start ze świateł można zrobić bardzo dynamiczny. Skrzynia jest rewelacyjna, chodzi lekko, precyzyjnie, jest w dobrym miejscu, ma wygodną gałkę. Pierścionek do wstecznego jest wygodny w użyciu, wsteczny nigdy nie zgrzyta.
Bak ma pojemność termosu szerpy czyli około 42 litrów przy tankowaniu na początku rezerwy. Przy śreniej z komputera nie kasowanej przez zimę na poziomie 6.7l/100km na baku jeździłem zazwyczaj 600-700km. Na autostradach 500. Do Chorwacji przy prędkościach do 120 dociągnąłem do 1000 na baku, średnia 4,5l/100km. Już tęsknię za wlewem bezkorkowym easyfuel.

Mam satysfakcję z tego że pojeździłem dobrym autkiem, to najlepsze auto jakie do tej pory użytkowałem.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem