Na oleju jeździmy na takiej lepkości niskotemperaturowej jakiej zalecił producent. 5W to 5W 10W to 10 W. Nie ważne czy to auto ma 30 tys km czy 330 tys km. Wszelakie zmiany lepkościowe w górę to zazwyczaj kombinacje przed sprzedażowe o krótkich nóżkach. Silnik bierze olej ? To czemu nie zalać motocyklowego 4T, nie będzie brał oleju, a pojeździ jeszcze trochę. Ważne przy starych silnikach aby nie przekombinować z klasą jakościową oleju i nie zalać jakiegoś z wysoką skutecznością mycia, bo wtedy rzeczywiście można sporo syfu zruszyć i puścić w obieg smarowania. Może to zaskutkować nawet przytkaniem wąskich kanalików smarujących. Filtr oleju może nie wychwycić, bo mu się otworzy zawór obejściowy i nie będzie filtrował. Bardzo myjącymi olejami są oleje Valvoline, chociaż jakby z liczby TNB podawanej w katalogach to nie wynika, ale myją jak cholera. W nowoczesnych silnikach niestety skok lepkościowy już o liczbę 5 w górę przynosi istotne zmiany np. w pracy rozrządu na zimnym silniku. Mam to przerobione na silnikach motocyklowych. W samochodzie można tego nie usłyszeć, bo siedzimy w kabinie wyciszonej. Zimny silnik motocyklowy od razu daje znać.
Niestety smutne jest, że te nowoczesne niby super duperrr pasowane silniki na małe tolerancje biorą olej. Biorą czasem jak cholera i producenci asekurują się podawaniem kosmicznych wartości rządu 0,5-0,8 l na 1000 km czyli od wymiany do wymiany najmniej bańkę trzeba dolać. Miałem taki jeden samochód tak żłopiący olej. Co on z nim robił nie wiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a wydech, komora spalania, pierścienie ruchome, nie zapieczone i świece wskazywały po kolorze, że spalanie przebiega perfekto.
Niestety dzisiejsze oleje to są takie, że spalają się strasznie, a są i takie, że po zalaniu tej samej klasy lepkościowej zużycie oleju w moim autku spadało o połowę. Na przykład Oleje Elfa, Opla, Lotos spalały się okrutnie. Olej Liqui Moly czy nawet Valvoline, taki w brązowym opakowaniu do aut z dużymi przebiegami o połowę mniejsze zużycie oleju było