Awaryjne automatyczne hamulce 2.0 TDCI 163 KM
Witam,
Mam Focusa z 2011 roku 2.0 TDCI 163 KM powerschift w sedanie auto bardzo bogato wyposażone wersja INDYWIDUAL skóry, ledowe oświetlenie wnętrza 5 lub 6 kolorów do wyboru, nawigacja duży ekran kolorowy między zegarami, klimatronic, automatyczne parkowanie równoległe, czujniki parkowania przód i tył, ksenony z ledami, podgrzewane fotele oraz przednia i tylna szyba oraz lusterka, składane lusterka, elektryczne fotele w całym zakresie, podświetlane schowki oraz klamki wewnątrz drzwi oraz tempomat ale nie jest to aktywny tempomat i tu zaczyna się moje pytanie mam na przedniej szybie bardzo szeroki tunel i tam są różne czujniki jest na pewno czujnik deszczu oraz zmierzchu i kilka razy lub kilkanaście w ciągu 2 lat podczas hamowania lub zbliżania się do jakiejś przeszkody przy małych prędkościach maks 50km/h wyskoczył mi komunikat na ekranie między zegarami coś w tym stylu "Uruchomione Automatyczne hamulce LS"
I ostatnio jak ten komunikat wyskoczył to akurat zbizalem się do innego samochodu który już stał na stopie na przejeździe kolejowym i miałem lekko opartą nogę na pedale hamulca i poczułem jak włączył się ABS ponieważ pedał hamulca zaczął charakterystycznie odbijać i wyświetlił się wyżej wspomniany komunikat o automatycznych hamulcach i fizycznie odczułem że auto się zatrzymało mimo że ja nie hamowałem mocno bo moja noga była lekko oparta na pedale hamulca.
Wiem że Focusa już miały taki system awaryjnego hamowania przy niskiej prędkości ale myślałem że musi być on wyposażony w aktywny radar, a mój takowego nie ma.
Więc pytanie jest w jaki sposób ten focus uruchamia te hamulce oraz czym mierzy odległość od przeszkody???
Byłem kiedyś w ASO i zapytałem ich czy w moim Focusie jest ten system i sprawdzili mi i odpowiedź była że go nie ma. Ale już kilka razy się spotkałem że nie zawsze serwis miał rację albo nie zawsze to sprawdzali tak jak należy.
Rozpoznawania znaków oraz asystenta linii drogowych też nie mam, ale może mam jeszcze starą wersję softu i nie mam tego aktywnego??? Bo duży ekran mam samochód na tym ekranie jest widoczny tak samo jak włączę światła, długie, krótkie, przeciwmgłowe przednie i tylne są sygnalizowane graficznie na samochodzie na ekranie LCD.
Może mam kamerę pod szybą w tym tunelu która działa jak radar i mierzy odległość?
Jeśli ktoś wie jak te hamulce działają i za pomocą czego są uruchamianie to dajcie znać.
Ostatnio edytowane przez lukas_ko ; 07-05-2017 o 18:34
|