View Single Post
Stary 09-05-2017, 12:52   #4005
Josh
ford::average

Model: Ford Mondeo mkV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 150km/180km
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Btw, odebrałem "starą" insignię, w skrócie:
Bagażnik beznadziejny, reszta rewelacja. Prowadzi się doskonale, gabaryty auta wyczułem od ręki, biksenony fantastyczne, zegary czytelne z dużym zakresem regulacji jasności. W kabinie miejsca wystarczająco, za mną bez problemu wsiada pasażer i nie trzeba podsuwać foteli przednich żeby z tyłu dało się komfortowo jechać. Szum z drogi nie tak jak w mk5 ale jest nieźle, silnik cichutki. 2.0 170ps na razie delikatnie używany na dotarciu ale ma czym ciągnąć i przynajmniej ja nie czuję żeby auto było "ciężkie" na drodze. Przy ruszaniu czuć że musimy wyrwać kotwicę z dna, ale po wysprzęgleniu i dalszym przyspieszaniu nie mam wrażenia że ciągnę 2 tony. Zawieszenie twarde, mniej komfortowe niż w mk5, za to toyoty lepiej tłumią. Moze to przez koła 18", ale mi odpowiada, dobrze czuć drogę. Fotele super, twarde i z dużym zakresem regulacji. Adaptacyjny tempomat działa płynnie ale stanowczo, w sam raz. Milion ustawień pod własne upodobania i zadowalający infotainment.

Tyle po pierwszym dniu, na razie jestem bardzo happy.
Witam.
Jak się użykuje nową "starą" Isię?
Czy porównywalnie dużo ciaśniejsza jest w środku niż MKV HB?
A jak z bagażnikiem w Isi FL w porównaniu do MKV??

Posiadam obecnie Insignię I z przelotem 160kkm (REALNY) z 2009 roku z Kombi wersja Sport, 160 PS - zawirusowany na 182 konie.

Jak jeżdżę z przodu jest OK - miejsca dużo. Ostatnio trochę poświętowałem u teściów i przesiadłem się do tyłu - to masakra z miejscem. Nie dość, że na giry mało miejsca to jadąc w 5 osób ciężko było coś poszukać, bo nawet obrócić się nie da. Ciasnota niemiłosierna.
Co do jazdy to u mnie czuć było masę pojazdu. Seria miała 158 HP, więc podkręciłem bezpiecznie do 182 HP i moment 430 nm. Jest lepiej ale mimo wszystko nadal czuć masę auta i w mieście to jeszcze żwawo się porusza, ale z kompletem pasażerów i z pełnym bagażnikiem to trochę zamula.
Bagażnik spoko dla mnie ale ten próg załadowczy trochę mnie denerwuje bo można sobie spodnie pobrudzić.
Ja mam wersję z Flex Ride i po włączeniu przycisku "sport" auto ładnie się usztywnia i czulej reaguje na pedał gazu. Minusem Flex Ride jest awaria amorów, bowiem 1 sztuka kosztuje bodaj 1,5k, więc wolę dmuchać na zimne i jeździć, a póki co na razie nie zanosi się na awarię. Dobrą robotę robi skóra wentylowana w fotelach przednich i elektryka foteli + nadmuchiwana część lędźwiowa - tu wielki plus.
Minusem jest hałas. Faktycznie auto jest dość głośne.
Auto wg mnie ładne, dobre i w miarę oszczędne, jednak trochę ciasne i już się przejadło, bo Insigni trochę już jeździ.

Teraz jestem na etapie poszukiwania nowego auta.
Celuję w 2-3 latka tak aby wydać 70-80k PLN moc minimum 150 koni (oczywiście potem docelowo wirus) z dużym wnętrzem i w miarę dużym kufrem i cichym wnętrzem i ciekawym wyglądem.
Przeczytałem te 4000 wątków tego tematu i moim faworytem jest Mondeo MkV, najlepiej kombi ale te ohydne światłą z tyłu tak mi się nie podobają, że gotów jestem kupić jakieś inne (jak w HB), bo te kropki są po prostu badziewne i stare.
Czy różnica we wnętrzu Mondka MkV a Insignii jest aż tak kolosalna??
Mamy służbowe MkIV w HB i tam jest faktycznie przestronnie. A czytając niektóre wpisy tutaj odnoszę wrażenie, że w MkV jest mniej miejsca i obawiam się aby czasem w MkV nie było podobnie ciasno jak w Insignii.

Pozdrawiam
Josh jest offline   Odpowiedź z Cytatem