View Single Post
Stary 09-05-2017, 21:55   #225
wujo17
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 B
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Ja ostatnio też*zakupiłem mondeo, fabryczne głośniki charczarły wiięc pokusiłem się*o wymianę*głośników. Jestem już*po, i parę*uwag ode mnie.

Ja zdecydowałem się*na wymianę na zestaw Hertz DSK 165.3, zakupiony na tej aukcji:

http://allegro.pl/hertz-dsk-165-glos...361132790.html

Wymieniałem je samemu, a jakoś mocno ogarnięty w tego typu tematach nie jestem. Dałem radę, więc można założyć że sprawa do mocno skomplikowanych nie należy. Na całość zeszło mi z 5h.

Montaż wooferów bezproblemowy, dedykowane dystanse z MDF pasują, choć mam trochę*wątpliwość*co do ich trwałości. Pomimo nawiercania przed zaaplikowaniem wkręta zauważyłem że w dwóch miejscach trochę*się*rozwarstwiły. Ale może nie będzie źle. Na dystansach z obu stron dałem okrąg z pianki zerwany/wycięty z oryginalnych głośników. Zwortnice zamontowałem na taśmę*dwustronną*na wolnym kawału blachy bez pianki na połowie wysokości drzwi blisko ich krawędzi od strony zawiasów.

Dość problematyczny był natomiast montaż*tweeterów z tego zestawu. Są one sporo mniejsze od oryginalnych. Niby z całym zestawem dali zestaw do ich adaptacji do większych otworów, którego głownym elementem jest taki plastikowy płaski pierścień, jednak i on jest zbyt mały. Tzn jest tylko odrobinę*wiekszy od dziury w trójkącie w którym montowane są*tweetery. Zachodzi on tylko około milimetra z każdej strony na otwór montażowy. Jak więc się*domyślacie nie jest łatwo to zamocować. Rozwiązaniem byłoby pewnie dopasowanie większego pierścienia ale ja wolałem już*pokombinować z tym co miałem. Ostatcznie udało mi się*zamocować*tweeter mocując wstępnie go izolacją*od strony kabiny, tak, żeby się nie poruszył a następnie od tyłu zaaplikowałem sporo super glue + klej z pistoletu na gorąco. Trochę*prowizorka ale na razie się*trzyma, na oko nawet dośc solidnie.

Jeśli chodzi o efekt samej wymiany to jestem zadowolony. Głośniki grają*nieźle a zaznaczę*że są*podpięte pod radio 6000CD. Może nie jest to high-end ale ja audiofilem nie jestem więc dla mnie jest spoko. Woofer daje rade, bas całkiem ok, może trochę*"dudniący" ale to może być*kwestią*braku wygłuszenia drzwi, odpuściłem sobie montaż mat wygłuszających. Tweetery dają moim zdaniem trochę przesterowany, "świszczący" dźwięk, ale jak zjedzie się*w ustawieniach radia z sopranami dość nisko to jest już całkiem ok.

Podsumowując, za tą*cenę*efekt jest co najmniej zadowalający.
wujo17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem