View Single Post
Stary 10-05-2017, 00:08   #4020
pitekantrop
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cały czas mam dylemat między Insignią Grand Sport a Mondeo, ale wynika on z tego, że w Insignii raczej mogę liczyć na 1.6 CDTI 136 KM w średniej wersji z navi i ledami, a w Mondeo na pewno na 2.0 TDCI 150 KM Edition z ledami i navi (koledzy z zespołu już takie dostali) Gdyby w Insignii dało radę załatwić 2.0 CDTI 170 KM, nie miałbym żadnych wątpliwości, bo Insignia może z zewnątrz piękniejsza nie jest (ale brzydsza też nie), ale za to wewnątrz to przepaść w stosunku do Mondeo. Widać aspiracje do klasy premium, wnętrze jest dla mnie po prostu najlepsze w klasie, a ja robię 60-70 Mm rocznie i dla mnie wnętrze jest bardzo ważne, bo to mój drugi dom.

Mondeo:
+ sprawdzony silnik od PSA 2.0 TDCI i jego łatwa modyfikacja do 180 KM
+ legendarne zawieszenie
+ agresywny design
- produkcja hiszpańska, nie wierzę w jakość montażu południowców
- tandetne wnętrze z jakąś dziurą pod konsolą
- prymitywny tempomat przerywający pracę po zmianie biegu
- absurdalny brak czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy
- przestarzałe LEDy bez matryc (tzw. nieoślepiające długie)

Insignia GS:
+ przepiękny design na zewnątrz i wewnątrz
+ nowoczesne LEDy z "nieoślepiającymi długimi"
+ dostępny wyświetlacz przezierny HUD w pakiecie nawet w niskich wersjach
+ osobisty concierge OnStar
+ montaż w Niemczech
- "luka" w palecie silników - albo słaby i mały 1.6 CDTI 136 KM, albo drogi, głośny i awaryjny, fiatowski 2.0 170 KM
- zawieszenie na pewno gorsze od Mondeo
- wysoka cena bazowa, raczej przez pierwszy rok słabe rabaty i długi czas dostawy
- brak opcji podgrzewanej szyby z przodu

Ciężki wybór i odwlekam go jak tylko mogę. Niby Mondeo to już przestarzały, 5-letni, odstający od europejskich standardów amerykański projekt z tandetą w środku i budżetowym ogołoceniem (brak czujnika spryskiwacza, prymitywne ledy i tempomat, maska bez teleskopów), z drugiej strony ten bad look z przodu i układ jezdny uwodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze nie miałem takiego dylematu przy wyborze samochodu...

Ostatnio edytowane przez pitekantrop ; 10-05-2017 o 00:25
pitekantrop jest offline   Odpowiedź z Cytatem