View Single Post
Stary 12-05-2017, 08:15   #7
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Odp: Przestały migać kierunkowskazy przy zamykaniu auta

Jednak za szybko się ucieszyłem, że się poprawiło... Ford znów się pier...li, przez kilka dni po odłączeniu aku było OK, a od wczoraj jest jeszcze gorzej niż przed odłączeniem aku. Do objawów jakie były do tej pory, dołączyło jeszcze wariactwo zamykania/otwierania centralnego zamka w czasie jazdy - co chwila centralny się rygluje i odryglowuje.

Wybebeszyłem wczoraj drzwi kierowcy, posprawdzałem przewody, podłączenia, wyjąłem tę centralkę od elektrycznej szyby i na tyle na ile mogłem sprawdzić "mechaniczne" uszkodzenia, to nic nie ma...

Komputer pokazuje błąd B2575 "Przełącznik odryglowywania drzwi kierowcy zwarty do masy" i opis "Kod DTC jest spowodowany przez uruchamianie jednocześnie przełączników ryglowania i odryglowania".

Tak jak pisałem - mechanicznych uszkodzeń wiązki przewodów czy zimnych lutów na płytce od elektrycznej szyby nie znalazłem, a skoro uruchamiane są jednocześnie przełączniki ryglowania i odryglowania, to pewnie uszkodzenie jest w samym module GEM. Teraz pytanie - gdzie szukać tego modułu??

Na jednym z forów Forda podawali, że GEM to ta skrzynka z bezpiecznikami, która znajduje się nad nogami pasażera (pod schowkiem) - faktycznie ta skrzynka bezpieczników to GEM??
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem