View Single Post
Stary 13-05-2017, 09:24   #4052
Josh
ford::average

Model: Ford Mondeo mkV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 150km/180km
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tak, tylko jak ktoś już zauważył system szuka świateł innych aut, jeśli w kolumnie kolejne auta zasłaniają się wzajemnie to tam system segemntów nie wygasi i na łuku część dostanie po gałach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kiedyś u byłego szefa w przedliftowej insigni wstydziłem się jechać z nim nawet jako pasażer, bo mu każdy mrugał w zamian za fatalnie późne automatyczne gaszenie długich, a on z uporem maniaka ich używał. Są warunki kiedy używanie automatycznych długich szczególnie uprzykrza innym drogę, długie proste z pagórkami i świecenie po kabinach tirów i wysokich aut, trasy z pasem zieleni gdzie kamera nie widzi świateł mijania zasłoniętych balustradami.. uważam, że osoby uzywające tak długich to ignoranci i egoiści. Moich automatycznych długich nie miałem okazji potestować ale mam świadomość że użytek będzie z nich niewielki, głównie w jakichś ostępach leśnych z autem z przeciwka raz na długi czas, gdzie można zapomnieć że jedzie się na długich. Może w lifcie w 2014 coś zmienili w sofcie i automatyce świateł bo konstrukcja samej lampy jest inna. Z samych świateł jestem bardzo zadowolony ale trzeba o swoich poczytać żeby rozumieć niektóre warunki ich pracy. Zastanawiałem się czemu w garażu te światła wydają się słabe, okazało się, że mają zmienną moc świecenia w dość dużym zakresie i w takich warunkach - miasto do 50kmh świecą słabiej, nisko i szeroko po poboczach.. porównując różne typy świateł np właśnie w garażu lub na postoju gdzieś na ścianie okazuje się że nie koniecznie dowiemy się co te światła potrafią. W mk5 są kapitalne światła choć nie jestem fanem kolorowej rozszczepionej krawędzi profilu świateł. Koledzy w astrach V nie używają tych matrycowych długich przy normalnym ruchu bo wciąż kogoś rażą i im mrugają z przeciwka.
Używanie długich w mojej Insignii poza spóźnionym ich przełączaniem miało jeszcze tą wadę, że w trybie auto światła mijania powyżej 120 km/h przełączały się w tryb autostradowy, czyli znowu oślepiały (światła mijania) kierowców jadących z przeciwka na długich prostych w nocy.
Poza tym ciężarówki zza górki również dostawały po gałach i jak ktoś jechał przede mną i miał słabe światła (czerwone) to dojeżdżając do niego dopiero w odległości 50-100 metrów auto go widziało.
Dla mnie te automatyczne długie to zbędny gadżet i po zakupie auta już po miesiącu przeszły w tryb off.
Latem albo w dzień oczywiście "auto" - wtedy ledowe światłą dzienne oszczędzają palniki ksenonowe stąd przy przelocie blisko 170 kkm światła jeszcze posłużą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ledy Forda świecą mocniej niż AFL Insigni?? Jaka jest ich trwałość? Czy po 5-10 latach będą teoretycznie świecić tak samo mocno?
Bo kumpel mi powiadał, że ksenony w Fordach Mondeo Mk IV i niżej szału nie robiły.

Co do limitera prędkości to w Szwecji kierowcy używają ustawiając tak aby nie przekroczyć magicznego 35 km/h bo jak tyle przekroczysz w Szwecji to żegnasz się z prawkiem. Tak więc Szwedzi poza terenem zabudowanym jadą albo 90 km/h, albo 120 km/h. Zresztą w Szwecji policji prawie nie widać. Zdarzało mi się, że raz na 2 tygodnie widziałem tylko 1 radiowóz "Polis".

Ostatnio edytowane przez Josh ; 13-05-2017 o 09:36 Powód: literówka.
Josh jest offline   Odpowiedź z Cytatem