View Single Post
Stary 14-05-2017, 15:22   #11
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Odp: Przestały migać kierunkowskazy przy zamykaniu auta

Nie dawał mi spokoju ten zamek w drzwiach więc jednak wczoraj znów wybebeszyłem drzwi i wyjąłem ten zamek. Niestety nie ma tam nic podejrzanego - wszystkie elementy sprawne, żadnych mechanicznych uszkodzeń przewodów czy wytartych plastików (dodatkowo wszystkie te "ruchome" miejsca przesmarowałem), płytka elektryczna przy zamku drzwi wygląda jak wyjęta prosto ze sklepowej półki, zupełny brak widocznych śladów przerwanej ścieżki czy chociażby lekkiego zabrudzenia (podejrzewałem, że gdzieś dostała się może woda i powstało jakieś zwarcie ale nic z tych rzeczy).

Po złożeniu wszystkiego jak na razie auto "mruga" przy zamykaniu zarówno z kluczyka jak i z pilota (choć czasem jednak zamyka się bez migania), przestało wariować ryglowanie i odryglowanie drzwi co chwila w czasie jazdy, jednak teraz pojawiło się coś jeszcze gorszego - samochód sam się otwiera!! Po złożeniu drzwi i podłączeniu aku ja rygluję auto, a ono się za chwilę otwiera i tak kilka razy... Za którymś razem się zamknęło i już się nie odryglowało samo - po 3 godzinach sprawdzam - nadal było zamknięte, jednak idę rano do auta, a tu zamki odryglowane - otwieram drzwi...alarm wyje.

Także ciekawa sprawa - drzwi odryglowują się (same) ale alarm nadal pozostaje uzbrojony do czasu gdy przekręcę kluczyk w drzwiach lub wcisnę przycisk odryglowania na pilocie.

Po ponownym podłączeniu auta pod kompa już nie pokazywał błędu związanego z sygnałem jednoczesnego ryglowania i odryglowania ale z kolei jest błąd B2086 "obwód wskaźnika blokady otwierania tylnych okien zwarty do akumulatora" Moduł: Zespół sterujący drzwiami kierowcy.

A podczas wykonywania samodiagnostyki w Forscanie wyskoczyły jeszcze dwa błędy - B1300 "Awaria obwodu uruchamiającego ryglowanie zamków drzwi" i B1684 "obwód przełącznika sterowania lusterkiem kierowcy/pasażera otwarty". I obydwa błędy przypisane do modułu sterującego drzwiami kierowcy. Swoją drogą lusterka działają normalnie - jedynie kilka dni temu miałem taki przypadek, że po ustawieniu przełącznika od lusterek w lewo - regulowałem lusterko lewe, a po ustawieniu przełącznika w prawo - regulowałem lusterko...lewe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. prawe lusterko nie działało w ogóle. Jednak po odpaleniu silnika wszystko wróciło do normy i więcej problemów z lusterkami nie miałem, a tu jakiś błąd wywala...

Skasowałem błędy i zrobiłem odczyt raz jeszcze - nie ma już DTC B2086, za to jest nowy B1235 "Błąd sprzężenia zwrotnego położenia silniczka okna sterowanego elektrycznie". Moduł: Zespół sterowania drzwiami kierowcy... Najpierw ten błąd dotyczył wszystkich 4 drzwi, ale po kolejnym resecie DTC zostały już tylko drzwi kierowcy... Co ciekawe odczyt błędów z samego modułu GEM daje wynik "NO DTC" czyli błędów w module GEM nie ma... Nie wiem już co jest nie tak z tym autem...

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 14-05-2017 o 16:39
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem