View Single Post
Stary 17-05-2017, 22:18   #1
Pawson8
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: FOCUS mk2
Silnik: 1,4
Rocznik: 2005
Domyślnie Jaki olej do 1.4 z LPG i kilka pytań poza konkursem

Witajcie.

Wiem, że tematów o zmianie oleju jest pełno, ale najwidoczniej nie znalazłem idealnego pod siebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

od 3 miesięcy mam focuca II 1.4 w LPG. Potrzebne było zwinne ekonomiczne autko, wszystko fajnie pięknie ale z tą ekonomią to jednak nie do końca tak wyszło... Foczka w trasie pali ~10l LPG (+- 0,5l) przy prędkości średnio 100/110 km/h !!!
Czy to aby nie za dużo? Szczerze spodziewałem się spalania LPG przy tej prędkości w granicach 8l. Przy podłączeniu pod komputer wyskoczył - jak dobrze pamiętam - nieciągły błąd sondy lambda (nie pamiętam czy bogata czy biedna mieszanka) - czy faktycznie to może być przyczyną tego spalania? próbował ktoś bawić się w taką wymianę sondy samemu? Pomiar prostym multimetrem wg wskazań autodaty będzie dawał jakiś konkretny wymiar?

Druga sprawa to wymiana oleju jaka mnie czeka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od momentu kiedy kupiłem samochód przejechałem 8kkm i w międzyczasie dolałem... 2 litry oleju castrol - pełny syntetyk.
Po tych doświadczeniach planuje wymienić na półsyntetyk.. czy to dobry trop? jaki wybrać?
samochód w chwili obecnej ma przejechane 222kkm

zapraszam do konwersacji!

dzięki z góry za wskazówki i porady
Pawson8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem