Cytat:
|
Witam wszystkich,
Po zimnej majówce przyszedł czas na odpalenie klimatyzacji .. i tutaj problem trochę inny niż wszystkie w tym wątku. Już tłumaczę.
Klima działa, wentylator się załącza, sprężarka również. Klima chłodzi do około 4-5 stopni. Wszystko super jeżeli jadę.
W chwili postoju, korku etc. tj poruszania się z prędkością bliską 0 to klimatyzacja przestaje być wydajna bo nie mogę powiedzieć, że nie działa. Podczas postoju wentylator przełącza się*co chwila w intrwałach około 10sek na wł. 30 sek wył. Sprężarka włącza się na 2-3 min co kilka minut.
Zaobserwowałem zmianę w działaniu przy około 25st na wyświetlaczu Converse+. Poniżej jest ok i klima działa jak należy. Powyżej 25st klimatyzacja zaczyna szaleć.
Dodatkowo w chwili gdy klimatyzacja zaczyna wariować nagły wzrost temp na wyświetlaczu z 25 systematycznie w kila minut rośnie do 40st.
Podejrzewam wzrost ciśnienia w układzie - stąd wyłączenie sprężarki. Marwi mnie tylko takie częste przełączanie wentylatora.
Czynnik nabity, układ szczelny. Błędów brak.
Proszę o pomoc.
|
U mnie jest podobnie
Gdzieś ktoś pisał, że chłodnica może być zasyfiona z zewnątrz i wentylator nie daje rady przy małych prędkościach. (coś w tym musi być bo swego czasu na myjni starałem się przepłukać dokładnie okolice chłodnicy i po tym zabiegu klima zaczęła się dużo lepiej spisywać)
Byłem u jednego mechanika to mi powiedział że jakiś czujnik ciśnienia trzeba wymienić.