View Single Post
Stary 20-05-2017, 23:38   #3
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Jak przyczyna zaników prądu sprężarki klimatyzacji

Cytat:
Napisał aprox99 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak we Fieście ale miałem samochody gdzie sprężarka nie chodziła ciągle i było to normalne
Zgoda, tak samo powiedział mi serwis klimatyzacji. Sprężarka powinna się włączyć i wyłączać samoczynie i to jest normalne. Interwały powinny być dłuższe. No nic, chyba już też sam sobie znalazłem odpowiedź i to nawet z tego forum ale przy Focusie. - czujnik ciśnienia klimatyzacji. Jak jest uszkodzony tak się właśnie dzieje, jak opisywałem.
Inne przyczyny, które znalazłem to miałyby być:
- brudny filtr (odpada),
- za mało czynnika w układzie (odpada, ale to mogło być przyczyną w zimie mi uciekło 400g czynnika i czujnik mógł zwariować od tego, co ciekawe kontrola szczelności i barwnik nie wykazały zupełnie niczego złego)
- za dużo czynnika (odpada, na pewno jest nabite full, ale nie więcej).

Dodam jeszcze, że przy obecnych 25-27*C temperaturze powietrza, muszę w klimatroniku ustawić +18*C by układ działał mniej więcej wydajnie. W zeszłym roku ustawiałem +20 lub +21*C i miałem wydajny układ i chłód w aucie przy podobnych temperaturach powietrza.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem