Cytat:
...
Druga sprawa to wymiana oleju jaka mnie czeka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od momentu kiedy kupiłem samochód przejechałem 8kkm i w międzyczasie dolałem... 2 litry oleju castrol - pełny syntetyk.
Po tych doświadczeniach planuje wymienić na półsyntetyk.. czy to dobry trop? jaki wybrać?
samochód w chwili obecnej ma przejechane 222kkm
|
Rozważ zakup oleju "wielosezonowego" (tzw. Multi-Grade Oil), o tej samej klasie lepkości (SAE) i klasie jakościowej (ACEA, API) jak stosowany obecnie przez Ciebie Castrol (5W/40?), ale w wersji do starszych aut (tzw. High Mileage Oil). Oleje tego typu zawierają dodatki powodujące "spęcznianie" (oczywiście w pewnym zakresie) uszczelek i doszczelnienie silnika. Jak to nie pomoże, to nic nie tracisz - zawsze możesz przejść na olej o wyższej lepkości (choć uważam to za ostateczność). Z drugiej strony - tzw. temp. pompowania renomowanego oleju 10W/40, nawet w naszych zimach, jest akceptowalna.
Co do "pełnego syntetyku" Castrola (właścicielem marki i producentem jest koncern BP) - z formalnego punktu widzenia, prawdziwy olej syntetyczny to tylko oleje/bazy z grupy IV (PAO) i V (POE) czyli oleje orzymywane w sposób syntetyczny. Jak temat Cię zainteresuje, to poszukaj o różnicach w oznaczaniu np. produktów Castrola na rynek niemiecki i polski, czy też o różnicach pomiędzy określeniami "synthetic oil" a "synthetic technology oil" :-).
pozdrawiam