View Single Post
Stary 21-05-2017, 21:28   #4079
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Co do AdBlue to zaczął po kazdym uruchomieniu silnika wyskakiwac komunikat o pozostalym zasiegu na adblue, po 1600km informował o zasięgu też około 1600km. Uznałem że sprobuje dolac z tej banki 5l którą dostałem od GM. Dokręciłem metrowy wężyk z kompletu, podniosłem bańkę, spłynęło z pół litra i zatrzymało się. Opuściłem bańkę i część płynu wróciła do bańki. Pomyślałem że zapowietrzyl się wlew, może przez zbyt mocne dokręcenie końców wężyka więc je poluzowalem i dokręciłem ponownie. Nic to nie dało więc zrezygnowałem i rozłączyłem ten zestaw. Resztki z węża na początku nie sciekały a musiałem go spakować na przyszle użycie, oczywiście wylały się podczas zwijania na ręce, zderzak i trochę na ubranie. W dotyku płyn jest śliski i zalatuje amoniakiem, wytarlem papierem z uszczelek i wewnetrznej bagaznikowej strony zderzaka. Po paru godzinach niedotarte resztki schnąc skrystalizowały na białe sopelki podobne do korozji wywołanej mocnym kwasem np z baterii. Nalot schodzi bez sladu wiec poczeka na mycie calego auta, ale ogólnie jestem niepocieszony procedurą uzupełniania tego badziewia. Nie wiem ile i kiedy nalać, kumunikaty nie pomagają bo pomimo monitów okazuje się że to jeszcze nie czas, albo robię coś ewidentnie źle.. zdaje się, że skręcenie węża i podniesienie bańki przekracza moje kompetencje. Z pewnoscią w przyszłości nie będę bawił się w bańki 5l tylko 2l z własnym kroćcem do wlewania. Poczekam teraz aż auto niemal stanie z braku adblue i wtedy spróbuję wlać ten siuwaks. Jak znów się zapowietrzy to zadzwonię po assistance i poproszę o instruktaż dla debili.

Autem zrobiłem 2.000km i jest fantastyczne w trasy, wlasnie wrocilem z weekendu na mazurach w 4 osoby i wszystkim jechało się bardzo wygodnie.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem