Odp: Demontaż listew drzwi
Listwy w FF mk2 są mocowane na taśmę dwustronną,dodatkowo mają kołki ustalające (i otwory na te kołki w elementach nadwozia). Demontaż polega na odcięciu listew od nadwozia. Należy to robić delikatnie z trzech powodów:1. nieumiejętne odcinanie listew spowoduje porysowanie lakieru, 2.listwy mają delikatny rancik w celu jak najlepszego dolegania do nadwozia. Często ten właśnie rancik,podczas demontażu zostaje uszkodzony. Wygląda to kiepsko. 3. kołki ustalające są wtopione w listwy. Często podczas ścinania zostają usunięte. Można oczywiście przykleić takie listwy bez kołeczków ale wymaga to trochę większego przyłożenia się do montażu.
Co do lakierowania - ze względu na moich sympatycznych sąsiadów (ciągle ktoś mi na@&%$*@%>a w drzwi) kupiłem oryginalne listwy od przedlifta. Polakierowałem sobie sam (w końcu to mój zawód),zużycie materiałów: porkład- 50gr,baza 50gr,klar 80gr.
Listwy,jak i inne plastiki nie lubią być szlifowane papierem ściernym zwłaszcza o grubych gradacjach (240-400),mogą powstać delikatne włoski które,chcąc usunąć,trzeba położyć dość grubą warstwę podkładu. A pamiętajmy,czym grubiej na plastiku tym gorzej. Są dostępne preparaty do przygotowania plastiku (odpowiednie zmywacze),następnie kładzie się podkład - promotor przyczepności,na niego podkład izolujący - do niego lakier nawierzchniowy ma najlepszą przyczepność.
Ostatnio edytowane przez rav 75 ; 22-05-2017 o 06:21
|