View Single Post
Stary 28-05-2017, 16:51   #5
pääkäyttäjä
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Mondeo IV
Silnik: 1.8 TDCi 125 PS
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Spalanie ropy z różnych stacji

Cytat:
Napisał jarhel74 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli auto nie jest "strojone" pod 100 oktanówkę, to może spalić więcej benzyny niż 95 oktanowej. Mocy też raczej nie przybedzie. Wystarczy poczytać o wartości opałowej paliw.
No niby tak ale jak napisałem - w Austrii to raczej efekt placebo był spowodowany wolniejszą jazdą.

Cytat:
Nie wiem jak z tradycyjnymi paliwami, ale mam porównanie LPG. Np. na niemieckim gazie auto potrafi spalić o litr lpg mniej. Zresztą nawet na polskich stacjach bywa różnie. Tankuję najczęściej na orlenie i tez można zauważyć różnice w spalanie, w zależności od stacji.
LPG na zimę ma inny stosunek propan:butan, żeby parowanie gazu było lepsze. Także mieszanka faktycznie też ma znaczenie dla jakości. Przez ostatnie dwa lata tankowałem LPG, głównie na Orlenie (mam kartę BT), czasem Statoil albo Lukoilu (bo potrafili mieć gaz tańszy niż mój rabat na Orlenie). Dwa razy zatankowałem na BP i jakiejś lipnej stacji pod Novym Jicinem i auto jakby straciło pałera...