Temat: [Focus 2014-2018] Sciaganie w lewo.
View Single Post
Stary 29-05-2017, 13:08   #11
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Sciaganie w lewo.

A czy to ściaganie wystepuje zawsze na każdej drodze czy tylko na jakimś większym pochyleniu drogi w lewo?

Mnie ściągało w lewo "bardziej niż zwykle" na drogach o większej pochyłości w lewo, także wpływ na to miał załadowany bagażnik. Wszyscy twierdzili że tak ma być że jak droga pochyła to musi ściągać - no spoko (nie pierwsze auto wiem jak powinno ściągać) tylko że jazda tą samą drogą w obu kierunkach nie powodowała takiego samego ściagania w lewo i w prawo - u mnie była przestawiona zbieżność lewego koła było minimalnie bardziej na zewnątrz ustawione ale podobno mieściło się w zakresie tolerancji, po minimalnym wyregulowaniu ściąganie ustąpiło i teraz tak samo ściąga w lewo i w prawo czyli jest już OK. Więc jak ktoś pisze że zbieżność nie wpływa na ściąganie to trochę brzmi to niepoważnie. Ja u siebie brałem pod uwagę opony (ale okazało się że ściaganie wystepowało na zimowych i letnich), wachacz (bo przywaliłem w krawężnik prawym kołem ale okazało się że mu nic nie dolega) oraz zbieżność (no i tu był problem). W warsztacie spec który ustawiał zbieżnośc powiedział coś w stylu: 'Panie mogę ustawić idealnie ale jest w zakresie błędu to nic nie da...' a jednak dało.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 29-05-2017 o 13:10
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem