View Single Post
Stary 31-05-2017, 04:43   #8
krisus
ford::average

Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Szarpie na niskich obrotach po wymianie rozrządu.

Cytat:
Napisał fahir Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

widziałem podobny temat ale mam bardziej szczegółowe pytania odnośnie mojego problemu.

Wymieniłem rozrząd dzisiaj u mechanika wraz z pompą wody i pompą wspomagania. Pojawił się po wymianie problem, a mianowicie na bardzo niskich obrotach od 300 do ok. 1500 obrotów zaczął szarpać silnik, czyli wtedy kiedy chce się w miare szybko zebrać. Przerwie ze 3 razy, obroty sie podnoszą i później jest ok. Przy wyższych obrotach tego już nie ma, na luzie też jest ok.
Przypomniało mi się jeszcze, że na pompie wspomagania jest taki czujnik, który ma za zadanie zwiększać obroty silnika jak kręci się kierownicą na postoju (bo ciśnienie w obwodzie wtedy spada i pompa obciąża dodatkowo silnik). Może to wina tego czujnika w nowej pompie, ale mało prawdopodobne.

Jeśli chodzi o koszty ustawienia rozrządu na nowo "od zera", to są pewnie zbliżone do wymiany rozrządu minus koszt części oprócz nowej śruby na wał korbowy (ok. 20-30pln), bo to jednorazówka. Wymiana i ustawienie rozrządu w Zetec-SE to kupa roboty. Trzeba odkręcić lewą łapę silnika, kilka osłon, śrubę trzymającą koło zębate i koło napędowe paska wieloklinowego, pokrywę głowicy, i jeszcze trzeba mieć odpowiednie przyrządy do kalibracji. Możliwe, że da się skalibrować to jakoś "na skróty", ale śrubę i tak trzeba wymienić na nową.

Jeśli przed wymianą nic takiego się nie działo, to wina warsztatu jest oczywista i nie ma na co czekać.
krisus jest offline   Odpowiedź z Cytatem