Odp: Sprzegło dziwnie "bierze"
Witam.
Podłącze się pod wątek. Od jakiegoś tygodnia mam problem ze sprzęgłem. Podczas jazdy zauważyłem, że sprzęgło zaczyna lekko chodzić, po przejechaniu paru kilometrów zaczął się problem z wrzucaniem biegów. Podpompowanie pedałem sprzęgła pomagało. Sprzęgło robiło się twardsze i można było swobodnie zmieniać biegi. Gdy samochód postał dzień, wszystko było w porządku. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów problem powraca. Niekiedy problem z wrzuceniem wstecznego. Zauważyłem też, że sprzęgło zaczęło wyżej brać. Nigdzie nie ma wycieku, sprawdzone, profilaktycznie odpowietrzony układ (nic nie pomogło). Dodam że dwa lata temu wymienione sprzęgło (w trasie przez poprzedniego właściciela - znajomy) Na fakturze z wymiany wynika że wsadzone nowe sprzęgło kompletne, brak wzmianki o wysprzęgliku. Koszt kpl sprzęgła na fakturze 300zł !!!! Pojechałem do mojego mechanika, sugerował wysprzęglik. Po wyjęciu skrzyni, mówi że sprzęgło wsadzono jakieś chińskie i nie widzi innego wyjścia jak wymiana całego kompletu. Cena za całość (1000zł sprzęgło klp. łącznie z łożyskiem, wymiana oleju + 300zl robocizna) Czy faktycznie sprzęgło mogło paść po dwóch latach? Czy muszę wymieniać na nowe, czy może szukać przyczyny gdzie indziej?
|