View Single Post
Stary 01-06-2017, 19:11   #7
Karlus
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Silniki benzynowe a regulacja luzu zaworowego

Cytat:
Napisał Dafuq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za link, ale ponawiam pytanie - w 1.6 też reguluje się zawory czy jest już hydraulika?
Na nieszczęście, w 1.6 reguluje się zawory ręcznie (całymi popychaczami zaworowymi/"szklankami" lub są podkładki na 'szklanki' - nie mam potwierdzenia) bo nie ma hydraulicznej regulacji luzów (wg. mojej wiedzy*, żaden silnik 1.6 w Focusach, nawet w MK1, nie miał popychaczy hydraulicznych).

W silnikach 1.6 Ti-VCT, montowanych w Focusach III FL, przy zasilaniu LPG, Prins zaleca okresową kontrolę luzów zaworowych co 40 kkm, Vialle - co 30 kkm (dla wtrysku LPG w fazie ciekłej Vialle twierdzi, że regulacja wystarczy co 150kkm - tak jak przewidziano na benzynie).
Co do sprawdzeina luzów - na początku pewie obejdzie się bez wymiany 'szklanek'. Gorzej jak przy następnym sprawdzeniu luzów,trzeba je będzie już "regulować" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam

* UPDATE (01.2018 ) : niestety, myliłem się - jednak był silnik 1.6 z hydrauliczną regulacją zaworów - w Focusie MK1 (przynajmniej na przełomie 1998/99). Właściciel auta (mechanik) twierdził, że w dodatku silnik ten jest 8 zaworowy (!) i ma nietypową pojemność 1599 cm3 (Sigmy mają 1596 cm3). Nie miałem z sobą aparatu, ale w dowodzie gość nie mał wpisane 'tradycyjne' 100 KM, tylko 96 czy 98 (?) i własnie 1599 cm3.

Ostatnio edytowane przez Karlus ; 13-03-2018 o 19:14
Karlus jest offline   Odpowiedź z Cytatem