View Single Post
Stary 01-06-2017, 23:17   #4150
pitekantrop
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Faktycznie źle się wyraziłem. F30 ma przeciętną jakość materiałów wnętrza, zwłaszcza w niższych wersjach. Pod tym względem w tej klasie wnętrze dopracowane do perfekcji ma nowe Audi A4. Cała reszta wymięka przy nim, mimo że zawsze uznawałem, że mnogość części wspólnych z VW odbiera trochę klasy premium tej marce. Wnętrze nowej A4 jest po prostu pedantycznie doskonałe i choć bardzo chciałem, nie mogłem się przyczepić do ani jednego szczegółu.

W F30 za to ergonomia i uczucie jedności z samochodem jest zniewalające (odbyłem jazdę próbną). Sprawia wrażenie, jakby był specjalnie dla mnie zaprojektowany, jakby projektant zamodelował moje ciało i zaprojektował F30 na wymiar dla mnie. Nigdy w tym segmencie nie czułem się tak mocno zintegrowany z samochodem.

W mk5 gdy ustawię idealnie fotel, to na jeździe próbnej przy wrzucaniu 3 i 5 biegu prawą łopatkę muszę lekko oderwać od oparcia, a mam normalne proporcje (178 cm wzrostu). Do tego podłokietnik powinien być trochę przesunięty do przodu. Poza tym ok. Do Insigni jeszcze nie właziłem, w testach się podniecają i jakością i ergonomią.
pitekantrop jest offline   Odpowiedź z Cytatem