View Single Post
Stary 02-06-2017, 17:15   #4154
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Było o Talismanie? Byłem zmuszony przejechać się Talismanem w benie 150KM.
Trochę chaotycznie bo tylko przekopiowuję:

Ten Talisman jakiś taki nieergonomiczny jest. Źle się siedzi. Dostałem benę 150KM. Skrzynia automatyczna jest do bani. Dźwięk silnika drażni ucho. Można tubę modulującą odpalać i przemodulować dźwięk silnika na "Sport" albo "Comfort" ale jest jeszcze gorzej. Fotele mam z masażem. Ten masaż jest taki dziwny, że po 10km z nim na autostradzie zaczęło mnie brać na wymioty. Przez oparcie przesuwa się jakiś taki garb dziwny. Jak nie masuje to ten garb jest tak wysoko, że mam wrażenie że opieram się o poziomo położoną beczkę. Muszę zobaczyć czy da się to przesunąć ale z pozycji siedzącej nic nie namierzyłem.
Linia okien jest wysoko, siedzi się nisko ale nie da się kierownicy opuścić dostatecznie nisko tak żeby pasowało to maksymalnego obniżenia fotela. Taka pozycja zwiastuje sportowe doznania a jest ich w Talismanie 0, słownie zero.
Kamera cofania za to jest dobra, wysoka rozdzielczość, duża jasność, optyka nie aberuje dramatycznie. Samochód jest cały oczujnikowany czujnikami parkowania, z każdej strony. To w miarę sensowne podczas cofania ze skręcaniem w pobliżu słabo widocznych elementów. Porządnie jest to zwizualizowane.
Resorowanie jest jakieś dziwne. Koła są 17 a czuć każdą łatę, wydaje się, ze jest sztywno ale jak się wejdzie w sekwencję zakrętów to nagle jakiś sztorm. Bez problemu da się*zrobić nim piruet.
Tunel środkowy, konsola z lewarkiem, schoweczkami, cupholderami fajnie rozwiązana.
Włącznik tempomatu i limitera pod podłokietnikiem! ale zmiana nastaw już na kierownicy.

Edyta: Da się to podparcie lędźwi wyregulować. Na siedząco wcześniej i w nocy nie udało mi się namierzyć przycisku do tego.

Jedna rzecz jest irytująca (dla mnie) za głośny i niezbyt przyjemny dźwięk migacza. To jest baaardzo subiektywne. Kilka razu już mi ktoś mówił, że w Fordzie nie lubi tego, że migacz klika tak cicho i, że często wcale go nie słychać.

Mi się ten Talisman po prostu nie spodobał. Nie żebym nie dał mu szansy. Z zewnątrz wygląda świetnie i kombi i sedan. Może nie ten którego mam bo ten jest srebrny ale każdy inny kolor robi wrażenie. Zwyczajnie się nie spasowaliśmy.