Witajcie,
Jest to mój pierwszy temat na forum i mam nadzieję, że umieszczam go w dobrym dziale. Potrzebuję porady i wskazówek na temat wycieku jaki dzisiaj zauważyłem podczas wymiany oleju. Samochód to FF2 1.6 Zetec 100 KM 2006r. Wydaje mi się, że początek wycieku występuje u samej góry w okolicach osłony paska rozrządu. Co to może być? Uszczelniacz wałka rozrządu? Uszczelka pokrywy zaworów? Może ktoś miał coś podobnego? Dodam, że rok temu miałem zrzucaną głowicę gdyż tłoki spotkały się z zaworami na skutek przeskoku rozrządu, który był wymieniany 30 tys. km przed opisanym zdarzeniem. Rozrząd przeskoczył, ponieważ mechanicy przy jego wymianie, nie wymienili śruby na kole pasowym tylko założyli prawdopodobnie starą. Śruba się zerwała w trasie, koło pasowe dostało bicia, na skutek drgań rozrząd przeskoczył, uwaliło 14 zaworów, tłoki całe, głowica podobno nie pękła. Sporo zapłaciłem za remont, planowanie, zawory, uszczelki, nowy rozrząd itp. itd. Próbowałem dochodzić swego ale oczywiście uslyszalem, gwarancja do 10 tys km albo do roku czasu, śruba był oczywiście nowa a za jej jakoś odpowiada producent. U mechanika, który robił remont głowicy, dostałem roczną gwarancję na naprawę. Od czasu remontu przejechałem 15 tys. km. Przez ten cały przebieg musiałem dolać 2.5l oleju. Byłem u tego samego mechanika dwa miesiące temu zgłaszając, że ubywa olej no ale po oględzinach stwierdził, że brak wycieków, że wszystko okej, a 2.5l oleju na 15 tys km to prawie żaden ubytek. A dzisiaj zobaczylem gdzie ten olej uciekł i nie chce mi się wierzyć, że mechanik 2 miesiące temu tego nie zauważył:/ Podsumowując, zostały mi 2 miesiące gwarancji na naprawę głowicy i muszę walczyć o swoje. Potrzebuję do tego jakiejś wiedzy bo mało się znam a nie chcę łykać bajek jak "pelikan". Z dobrego auta którym przejechalem prawie 100 tys km bez problemów przez błędy mechaników do których trafiłem mam teraz remontowany silnik zalany olejem i dużo biedniejszy portfel. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć wycieku. Bardzo proszę o jakikolwiek wskazówki. Pozdrawiam wszystkich
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.