View Single Post
Stary 04-06-2017, 22:51   #103
szkielko
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: S-MAX
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2006
Smile Odp: Oznaczenie modułu komfortu drzwi kierowcy a jego funkcje

Cytat:
Napisał lechu_jr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co się organoleptycznie zdążyłem przekonać to modułu FC/AC nie mają pinów 3 i 14 na oświetlenie lampek. Chociaż nie mam puddle lights to pin B12 w module jest. Czytałem że sporo osób wpina się z lampkami w drzwiach właśnie w oświetlenie lusterek. Czy dobrze kombinuje,że jeżeli chciałbym pociągnąć oświetlenie drzwi z lusterek to zasilanie biorę z pinu B12 i którego pinu powinienem wziąć masę?

Zasilanie z C5PL01-B-12, masa z C5PL01-A-13 dobrze rozumiem,
Witaj
Jeśli nie masz pinów 3 i 14 w module to nic nie szkodzi bo można wlutować bezpośrednio kabelki na płytkę w module i wyprowadzić je z boku bezpośrednio do lampki w drzwiach, oczywiście aktywacja programem i gotowe.
Ja mam takowe moduły bez pinów i postanowiłem spróbować przed kupnem odpowiednich z pinami operacja wlutowania kabeków trwa 5 minut z rozebraniem i zmontowaniem modułu.

Ponieważ w moim s-max są zwykłe lusterka i nie mam podświetlania postanowiłem dorobić lampkę oświetlenia progu w tapicerce drzwi od spodu, efekt lepszy niż w lusterkach (oczywiście LED) a zasilanie zaczerpnięte z owych lampek drzwiowych.

różnicą zasilania lampek z pinów lusterka jest taki że oświetlenie lusterek przygasa po czasie lub po kluczyku a pociągnięte z pinu 3 i 14 świeci zawsze kiedy masz otwarte drzwi bez znaczenia czy auto jest zapalone czy zgaszone, a gaśnie po zamknięciu

Jeśli ktoś będzie chciał to podeślę zdjęcia jak to wygląda.

Pozdrawiam
szkielko jest offline   Odpowiedź z Cytatem