View Single Post
Stary 05-06-2017, 10:38   #1
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Uszkodzona dźwigienka wtyczki zegarów powoduje wariowanie wskaźników

Zakładam nowy temat odnośnie wariacji wskaźników w Focusie mk2 bo jakiś ***** wrzucił tamten temat do poczekalni - już 3 razy zmieniałem "temat" ale nie trafiłem w "gusta" i zaczęło mnie to nudzić, stąd nowy temat...

Wyjąłem zegary i okazało się, że uszkodzona jest dźwigienka mocująca wtyczkę - z jednej strony urwane mocowanie stąd wtyka luźno siedzi w gnieździe w zegarach. Gdy tylko ją ruszyłem od razu zaczynało się wariowanie wskaźników. Nie wiem czy ta wtyczka - po wciśnięciu - dosłownie tylko dotyka pinów w zegarach bo wystarczyło delikatnie ją docisnąć z jednej strony - jak wciskałem na środku nic to nie dawało - i wszystko działało OK, a jak tylko puściłem lub docisnąłem z drugiej strony to zaczynały się wariacje lub w ogóle zegary gasły...

Na razie potraktowałem to kauczukowym uszczelniaczem dekarskim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miał być klej ale wolę w razie czego móc to rozłożyć później Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na razie działa OK.

Jedna rzecz tylko mnie zastanawia - co mają wspólnego zegary z nawiewem czy klimatyzacją albo radiem?? Gdy "ruszałem" tą wtyką to co chwila włączał się nawiew, a czasem też załączała się klimatyzacja, która nawet po wyłączeniu przyciskiem A/C nadal działała (słychać było kompresor). Ponadto czasem włączało się też radio i to nawet gdy nie było kluczyka, a ustawione jest tak, że bez kluczyka nie działa...

Orientujecie się może czy taką wtykę można kupić jako część zamienną??

Czy ktoś wyjmował wskazówki zegarów - jak to trzeba zrobić?? Bo nijak nie mogłem tego zrucić, dość mocno je odciągałem ale ani drgnęły, kręciłem w jedną i drugą stronę ale nic to nie dawało...

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 05-06-2017 o 10:44
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem