View Single Post
Stary 06-06-2017, 12:42   #7
ignas
ford::advanced

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: dziwne dźwięki po włączeniu klimy: inny w kabinie inny w komorze silnika (wina k

Dziękuję @edmun za obszerną odpowiedź.

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nabijanie klimy ktora jest nieszczelna nie ma zadnego sensu.
Generalnie tak, ale w moim przypadku miałoby to umożliwić włączenie klimy na kilkanaście minut celem rozprowadzenia oleju, czyli przesmarowania układu. W instrukcji do Focusa mk1 było zalecenie, aby klimatyzacja była używana przez co najmniej 30 min. w miesiącu (rzuciłem okiem do instrukcji od mk3, ale nie zauważyłem takiego zapisu) - myślę, że chodzi o "przedmuchanie" kanałów nawiewu i właśnie nasmarowanie układu.

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jezdzenie bez czynnika nie zajedzie systemu na amen.
Moim zdaniem (ale jestem laikiem, dlatego pytam na forum tych, którzy mają wiedzę) po "nabiciu" klimy i przesmarowaniu jej j.w. opisałem zagrożenie byłoby jedno: wilgoć, która mogłaby dostać się do układu przez nieszczelność, czyli w konsekwencji wymiana osuszacza (wkładu osuszacza? - nie wiem, jak to wygląda, z tego co widziałem to osuszacz jest zintegrowany ze skraplaczem) + "zaciągnięcie" wilgoci przez olej. Na ile to jest realne zagrożenie przy 2 tygodniach i 650km niestety nie jestem w stanie ocenić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Nie uzywanie klimy w ogole prowadzi do powstawania niemilych zapachow. To tak jakbys zamknal dom na kilka lat i nie otwieral nigdy w nim okien.
Ale mówimy tutaj tylko o 2 tygodniach i ok. 650km, zakładając jak na początku: przed wyjazdem "nabijam" klimę i uruchamiam na kilkanaście minut, więc... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Jesli zaklad nie jest w stanie odnalezc gdzie ucieka 5barow z 15-tu!?! to sam powinienes tak samo szybko uciekac z tego zakladu jak to cisnienie.
P.S. Ja rozumiem, ze w zakladzie wszyscy sa mili i uprzejmi i wygladaja profesjonalnie, ale jesli zaklad rozklada rece ze sobie nie radza, to zadni z nich specjalisci.
No uciekłem od nich, ale nie znam w okolicy żadnego solidnego warsztatu zajmującego się klimatyzacjami (tak naprawdę to nie znam żadnego solidnego warsztatu - nie jestem "stąd"), na forum nikt mi żadnego nie polecił, więc wybieram je z netu na chybił-trafił - ten, w którym byłem miał bardzo dużo dobrych opinii na dobrymechanik.pl (ale nie w temacie klimatyzacji). Jest w Kaliszu Bosch Service, ale mam z nim jak najgorsze doświadczenia, są dwa w Ostrowie (25km od Kalisza), ale nie chcę jeździć jeśli może to zaszkodzić sprężarce. Druga sprawa to goniący mnie czas - mało który mechanik weźmie auto i zrobi je "od ręki". Kontaktowałem się*z "renomowanym" warsztatem klimatyzacji w Poznaniu, ale terminy mają zajęte na najbliższe 2 tyg. - no to po wakacjach mógłbym im auto zostawić, ale pytanie, czy mogę do tego czasu nim jeździć.

Cytat:
Z tego co pamietam to mowil ze on wali po 30-40 barow ze az sie wszystko trzesie bo nie oplaca mu sie czasu tracic na szukanie gdzie ucieka. A tak wali od razu mocno, jak jest nieszczelnosc to wrecz gwizdze gdzie. I tak on oszczedza na czasie i jest w stanie w ciagu dnia zrobic wiecej napraw (...)
Pozostaje mieć nadzieję, że te 40 bar co najwyżej uwydatni ("powiększy") miejsce nieszczelności, a nie zaszkodzi pozostałym elementom układu (szczególnie w starszych autach) - czytałem, że ciśnienia w klimach samochodowych dochodzą do 25 bar. To co dobre dla serwisu nie musi być dobre dla układu klimatyzacji i portfela klienta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem