Temat: [Focus 2011-2014] Zmiana biegów przy jakich obrotach
View Single Post
Stary 09-06-2017, 12:59   #33
kolos87
ford::beginner

Imię: Mario
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Zmiana biegów

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Boże co ja czytam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Słuchajcie - ja rozumiem, jeśli auto miałoby błędy, sterownik by szalał a komputer wskazywałby jakieś brednie i dlatego mogą być problemy np. z falującymi obrotami czy źle ustawionym wtryskiem, ale mam wrażenie że wątek tutaj to kwestia "a jak wiozę ciocię na siedzeniu z tyłu, ale po lewej stronie, to mam zmieniać z czwórki na piątkę przy 2300 obrotów czy przy 2500?". A potem po takiej dyskusji na forum na desce rozdzielczej zamiast sobie przyczepić jakiś zapach, to poprzyklejane karteczki samoprzylepne z rozpiską obrotów w stosunku do aktualnego biegu.

Ludzie - jeździjcie autem. I tyle... wystarczy nim jeździć.
A jak auta nie czujecie, to nie wnikajcie jakie obroty na jakim biegu. Auto to nie łazik marsjański w którym źle dobrane jednostki lub pomyłka w obliczeniach będą was kosztować miliony. To tylko auto - które się czuje podczas jazdy. I to "wyczucie" nie powstanie z tego, że przeczytacie instrukcję, forum, czy po pogadankach przy piwku. Nie.. wyczucie powstaje z doświadczenia, doświadczenia płynącego z jazdy.
Więc wsiadać za kółko i nie rozwodzić się nad cyferkami....

AMEN!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolos87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem