Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?
View Single Post
Stary 13-06-2017, 16:46   #883
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Gdyby DPF wypalał się w temperaturze 600 stopni to nigdy by się jego wypalanie nie włączyło ponieważ taka temperatura, zwłaszcza zimą jest nie osiągalna a jednak filtr się normalnie wypala.

Wypalania filtra nie da się chyba nie zauważyć. Trzeba by kompletnie nie znać swojego samochodu i nie patrzeć na komputer aby tak się stało. Ja już wyrobiłem sobie nawyk że gaszę samochód zawsze na chwilowym spalaniu które w przypadku wypalania jest średnio i co najmniej litr większe na postoju (akurat dziś mi się wypalał i chwilowe na jałowym miałem 1,9l/h). Ponadto jadąc samochodem to po prostu czuć i słychać. Przy zmianie biegu na większy i przyspieszaniu, samochód łapie takiego laga na sekundę dwie no i przede wszystkim silnik zupełnie inaczej pracuje. A dioda moim zdaniem nie jest miarodajna. Znajomy ma zamontowaną w S-maxie i kiedyś jechaliśmy i ja jako pasażer poczułem że coś jest nie tak i mówię mu, ooo, filtr się wypala. Mówi że nie możliwe bo dioda się nie świeciła. Zatrzymał się na światłach, przełączył na chwilowe i miał 2,5l/h. Także jeżeli ktoś chce polegać TYLKO I WYŁĄCZNIE na diodzie no to bardzo szybko filtr zapcha. Kilka przerwanych cykli i filtr do wymiany.
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem