View Single Post
Stary 14-06-2017, 09:55   #33
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Gniazdo zapalniczki - nie doładowuje telefonu

Cytat:
Napisał RAFIXX Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: A telefony się ładuje 1A a nie 2 , chociaż 2 praktycznie nie szkodzi a w teorii niby szkodzi na baterię
Polecam zaznajomić się z tematyką "Quick Charge", np. zaprezentowaną przez korporację Qualcomm.

Sam korzystam z ładowarki Alium w samochodzie oraz ładowarki Anker biurkowej (na wiele portów USB).

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I nic nie szkodzi na baterię że ładowarka ma wyższą wartość natężenia, bo zdolność ładowarki w amperach określa jakie natężenie prądu może ładowarka podać, a nie że tyle podaje, bo zgodnie z prawami fizyki, to urządzenie które "pobiera" prąd określa wartość |A|.

Co innego napięcie, mierzone w |V| gdzie podłączenie napięcia 220V do telefonu pracującego na 5V zazwyczaj będzie bezlitosne dla całej elektroniki.

I naprawdę polecam zaznajomić się, czym jest technologia QuickCharge i dlaczego ja swój telefon (Huwaei P9) mogę w samochodzie, naładować do pełna w niecałą godzinę i mam 3A a nie 1A...

P.S. Choć podstawą do zrozumienia jest że jeśli podłączysz urządzenie które ma "zapotrzebowanie" na 1A do ładowarki, która jest w stanie podać natężenie w wartości 2 lub 3 ampery, to w żaden sposób nie wpływasz inaczej na baterię, w porównaniu z podłączeniem tego samego urządzenia do ładowarki 1A.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 14-06-2017 o 09:57
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem