Odp: Kolejny rozdział Luzy zaworowe 2.0 Duratec
Witam, potrzebujesz blokadę rozrządu, szczelinomierz, mikromierz i klucz dynamometryczny. Po ściągnięciu kapy zaworowej zmierzyłem luzy zapisałem na kartce. Silnik ustawiłem tak aby włożyć blokadę na wałki i dorobiłem dodatkową blokadę na koła napędu łańcucha rozrządu takie jak na zdjęciu, blokada przykręcona do kół zębatych i dopiero odkręcałem śrubę mocującą koło napędu łańcucha.
W ten sposób można wyciągnąć tylko wałek wydechowy bo jest wystarczająco miejsca aby wykręcić śrubę.Wyciągnąłem wałek,luzy miałem za małe wiec wyciągałem pojedynczo szklanki i szlifowałem na wymiar. Luzy ustawiłem sobie na 0,30 zakres luzu na wydechowym powinien wynosić od 0,27-0,33.
Niektóre szklaki wystarczyło przeszlifować o 0,05 a z jednej musiałem zjechać 0,22, można też zamieniać miejscami i tak dobrać.Minus szlifowania szklanek jest taki że każda szklanka od spodu ma opisany rozmiar i po szlifowaniu jest już nieaktualny.
Po całym zabiegu szlifowania składamy, każda szklanka na swoje miejsce.
Wałek przykręcamy w dwóch etapach:
Etap 1.: 7 Nm
Etap 2.: 16 Nm
Mój klucz ma zakres od 10Nm wiec etap pierwszy dokręciłem na 10Nm, kolejność dokręcania śrub jest opisane w focus.korona-pl.com/TIS/ -mondeo.
Śruba mocująca koło napędu łańcucha rozrządu 72 Nm, przez obudowę rozrządu jest problem z dojściem kluczem dynamometrycznym ja kombinowałem przez przejściówki.
Warto to dobrze dokręcić bo na wałku nie ma klina trzyma tylko śruba.Po skręceniu silnik sprawdzony na blokadzie czy wszystko się zgrywa i sprawdzone luzy czy wszystko ok.
Warto przeczyścić i przedmuchać kompresorem gwinty do których przykręcony jest wałek ponieważ jeden z kolegów z forum który mi doradzał ukręcił kilka śrub ja takiego problemu nie miałem.
Po regulacji zaworów silnik działa równo żadnego falowania, stukania podbijania obrotów i co najlepsze to spadło mi spalanie, wcześniej przy mojej jeździe do pracy i w koło komina spalał mi 10l/100km teraz 9,2.Ostatnio miałem wyjazd do Warszawy i z powrotem 640km jazda autostradą 110-120kmh dwie osoby dorosłe i dziecko auto przed wyjazdem zatankowane do pełna.Komputer pokazał spalanie 7,2 po powrocie na tą samą stacje znów do pełna i szybkie obliczenie wyszło 6,7l.
Regulacje zaworów chciałem zlecić mechanikowi bo cena w ASO zaśpiewali mi ok 1500zł jak dobrze pamiętam ale mechanicy z mojej okolicy można powiedzieć sami mnie zmobilizowali do tego aby zrobić to samemu, jeden wolał ściągnąć głowice i oddać do szlifierza bo można rozebrać i przeszlifować same trzonki zaworów nie ruszając szklanek a drugi mnie olał jak dowiedział się ile to roboty i szklanki na zamówienie tylko w aso.
Co do zdjęć to na drugim widać że śruby są źle złażone bo nie dało się wyjąc wałka wychodzi pionowo do góry, muszą być tak umiejscowione jak na zdjęciu nr 1.
|