View Single Post
Stary 21-06-2017, 21:26   #1
Cleaner_1980
ford::amateur

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Filtr DPF, błąd P2463 i P244B, czujnik DPF

Dzień dobry

Potrzebuję porady odnośnie czujnika ciśnienia spalin.

Celem wprowadzenia opiszę moją przygodę.
Samochód niedawno zakupiony, według danych z warsztatu obsługującego flotę, auto miało wymieniony filtr DPF półtora roku temu (ok. 30 tys km temu).
Kilkanaście dni po zakupie, w aucie pojawił się problem z układem dolotowym, błąd P2263. Diagnosta stwierdził, że winna może być "gruszka" przy turbinie dlatego zaleca wymianę oleju i obserwację. Problem po wymianie oleju i wykasowaniu błędu zniknął, przynajmniej do czasu.
Kilka dni później auto nad ranem, zaraz po uruchomieniu silnika zgasło i nie dawało się odpalić, w nocy był bardzo ulewny deszcz i zastanawiałem się czy wilgoć może mieć jakiś związek z tym faktem.
Po kilku minutach samochód zapalił jakby nigdy nic (brak jakichkolwiek błędów)

Tydzień temu wybrałem się w 1000 km podróż. Po przejechaniu ok. 200 km z prędkością 140-160 km/h auto przeszło w tryb awaryjny (znów błąd P2263)

Konieczność dalszej jazdy wymusiła wykasowanie błędu i dalszą podróż.

Po jakiś kolejnych 100 km samochód zgasł kilka razy w trakcie jazdy, z wyjątkiem jednego razu bez problemu odpalał. Przy jednym razie musiałem odczekać kilka minut

Później ponownie pojawił się błąd P2263 (tym razem bez trybu awaryjnego)

Za kolejnych kilkanaście km pojawił się "check engine" (wcześniej była tylko kontrolka "i" na wyświetlaczu pomiędzy zegarami) i info o usterce silnika/przeciążenie filtra cząstek stałych oraz samochód przeszedł w tryb awaryjny.
Sprawdzenie błędów ujawniło kody P2263, P2463, P244B.

Do celu dojechałem w trybie awaryjnym

Dwa dni temu wymontowałem filtr, nie wyglądał na bardzo brudny.
Przepłukałem go obficie wodą, wypaliłem palnikiem acetylenowo-tlenowym i znowu przepłukałem.
Zdemontowałem przewody ciśnieniowe i sprawdziłem ich szczelność.
Zamontowałem filtr ponownie i niestety błąd pomimo wykasowania znowu się pojawia.

1) Moje pytanie jest o czujnik ciśnienia. Czy jego awaria może powodować takie błędy. Czy w razie jego awarii pojawia się jeszcze jakiś dodatkowy komunikat/błąd. W jaki prosty sposób sprawdzić czy czujnik jest sprawny?
2) Czy ma ktoś pomysł gdzie rozpocząć poszukiwania rozwiązania moich problemów z układem dolotowym

Z góry dziękuję za pomoc
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (15.4 KB, 254 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2 (Kopiowanie).jpg (20.8 KB, 231 wyświetleń)
Cleaner_1980 jest offline   Odpowiedź z Cytatem