View Single Post
Stary 21-06-2017, 22:59   #3
jaksen
ford::advanced

Imię: Jakub
Model: Ford Mondeo Mk4 Tit FL/ C-max I FL Trend
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM DW10C / 1.6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2010 / 2008
Domyślnie Odp: Podwójna przepustnica dolotu 1.6 TDCI - czyszczenie, prób zdiagnozowania

... i tak, przepustnica wymieniona na "nową" (która de facto chyba faktycznie jest nowa, bo wygląda jak z pudełka, na klapkach naniesiona szara farba, wszystkie napisy czytelne, na silniczkach jeszcze kody kreskowe, plastik silniczków jakby mniej spłowały niż w mojej dotychczasowej, a do tego w miejscu, gdzie montuje się czujniki ciśnienia doładowania i temperatury powietrza doładowanego nie było śladów po wcześniejszym montażu - swoimi śrubkami wwiercałem się w świeży plastik), później przeprowadzona kalibracja w Forscanie, a i tak dalej wypluwa ten sam błąd - 2141-62 lub 2141-22 (potem znów wraca do -62) oraz P102 i P0047. P102 i P0047 idzie wykasować, ale po pierwszym odpaleniu niestety wracają na nowo... Nie wiem co teraz sprawdzić, aby przywrócić autko do pełnej sprawności...
Gdzie szukać kabelka od masy dla przepustnicy, przepływki i elektrozaworu pierburga?

Po pierwsze Panowie proszę utwierdzcie mnie w przekonaniu, że błąd P2141 tyczy się właśnie przepustnicy układu dolotowego, a nie egru...? Pytanie być może na pierwszy rzut oka głupie, ale:
- w Forscanie błąd 2141 jest opisany jako "niskie napięcie na obwodzie sterującym przepustnicą recyrkulacji spalin",
- w IDSie błąd 2141 jest opisany jako "niska wartość sygnału w obwodzie sterującym przepustnicą układu dolotowego".

Do tego obydwu przypadkach we wskazówkach jest informacja, że: "zawór przepustnicy układu dolotowego nie jest zaworem EGR".
To jak, na bank powyższy błąd dotyczy przepustnicy układu dolotowego? (EGR mam nówka VALEO).

Jak na złość w trakcie skręcania ostatniej opaski na przewodzie gumowym łączącym przepustnice z dolotem pękła mi ta opaska, więc auto i tak mam unieruchomione...

Co ciekawe tutaj np. zaznaczają, że P2141 jest ogólnym błędem dotyczącym zaworu EGR, ale dodają na końcu, że w zależności od marki może on również tyczyć się przepustnicy...

EDIT 22.06.2017 r.:
Założyłem nową opaskę, auto bez problemu odpaliłem i przy pierwszej jeździe nie palił się check (przy drugim odpaleniu niestety już był widoczny), ale obecne były wszystkie powyższe błędy 2141 0102 i 0047, a autko oczywiście ciągle zmulone...
Jak na złość mechanik, który zdiagnozował mi problem z przepustnicą obecnie przebywa na urlopie i będzie dopiero 3 lipca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez jaksen ; 22-06-2017 o 22:17
jaksen jest offline   Odpowiedź z Cytatem