View Single Post
Stary 26-06-2017, 18:04   #1157
Thomsit
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: Ford Mondeo Sport Estate
Silnik: 2,0 TDCI 141KM 353Nm
Rocznik: 10/2008
Domyślnie Odp: [mk3][mk4]Forscan - program do diagnostyki i nie tylko

Cytat:
Napisał gin555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy może mi ktoś pomóc z interpetacją i/lub odczytaniem zrzutu z forscana?
Zasadniczo chciałem odczytać ciśnienie doładowania w s-max 2.0 tdci dw10, ponieważ odnoszę wrażenie że auto jest nieco słabsze niż np. rok temu.
Podejrzenie padło na zanieczyszczenie kolektora dolotowego, zawór EGR, ale mechanik podpowiedział żeby sprawdzić ciśnienie na turbo.
Niestety w pidach nie znalazłem typowo ciśnienia w wartościach barowych paskalowych lub innych znośnych, jest za to napięcie z czujnika ciśnienia bezwględnego, jak to przełożyć na ciśnienie?
4,05V to maks co się udało uzyskać, chociaż jak widać na załączniku gaz nie był w podłodze.
A przy okazji, jeśli pid EGRVPB1 zawiera się w zakresie 0-91 % a EGR ERR prawie zawsze zmierza do 0 to znaczy że EGR nie jest brudny i porusza się całym swoim zakresie?

witam kolego...
na moim przykladzie bo tez ztym walczylem z ubytkiem mocy. okazl sie zaworek sterownaie geometria nie do konca domagal jak go wymienilem na nowy to auto odzyskalo moc.

podobno Cisnienie doladownaia na pelnym obciazonym silniku ma byc ok 1,56-1,6 bara.

takie odstawalem odpowiedzi a juz temat zakaldalem co do cisnienia doladowania.

bylem na hamowni i auto wyplulo duzo niutow i nawet po 9 latach mocy tyle ile powinno byc wiec przy fabrycy mogl byc ciut wiecej bo niutow u mnie dalej jest o 33 w nadwiarze.

ja bym sie przypatrzyl zaworkowi sterowania zmienna geomeria. kupilem raz jedne wcisneli mi w sklepi jakiegos lezaka bo sie zepsul po prawi pol roku teraz mam prosto z fabryki lezakowla jkaies miesiac wiec mam nadziej ze bedzi dziala jak do tej pory wszytsko hula jka nalezy

pozdrawiam daj znac jesli uda Ci sie rozwiazac problem . moze moja historia z mondkiem cos pomoze

pozdrawiam
Thomsit jest offline   Odpowiedź z Cytatem