View Single Post
Stary 27-06-2017, 07:49   #4
jaksen
ford::advanced

Imię: Jakub
Model: Ford Mondeo Mk4 Tit FL/ C-max I FL Trend
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM DW10C / 1.6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2010 / 2008
Domyślnie Odp: Podwójna przepustnica dolotu 1.6 TDCI - czyszczenie, prób zdiagnozowania

Od zmiany przepustnicy auto zrobiło niecałe 100 km, cały czas było zmulone, żadnego z powyższych błędów nie dało się skutecznie wykasować przy pomocy Forscana/elmconfiga, a na desce juz za każdym razem pojawiał się check
Wczoraj jednak zdarzył się "cud". Wracając z pracy zajechałem na moment do sklepu, zrobiłem szybkie zakupy, a po jakiś 10 minutach przy odpalaniu nie było juz checka! Tak sam sobie zniknął. Błędów nie sprawdziłem, bo nie miałem akurat przy sobie kompa, ale autko odzyskało dawny wigor! Samo z siebie!
Ale żeby nie popadać w przesadną euforię późnym wieczorkiem podłączyłem elma, zaczytałem błędy i prócz wcześniejszych p2141 p0102 p0047 pojawił się kolejny, p0488 - usterka działania przepustnicy układu dolotowego... we wskazówkach jedna z przyczyn błędu program wskazał zablokowanie przepustnicy... No nic, co zrobić. Przed skasowaniem błędów postanowiłem rozgrzać silnik i zrobić loga z zapisem działania egru, przepustnicy, mafu, listwy cr itd.
...silnik rozgrzany, log włączony, więc jadę na prostą testową..., a tu na trójce przy ok 2000-2250 obr/min duży SYK i doopa, strzelił jakiś wąż! Taką miałem pierwszą myśl, wiec szybko nur pod maskę, ale bez dodawania gazu nic nie słychać. Szybki podjazd do kogoś kto może obsłużyć mi pedał gazu i trafiony zatopiony - przepustnica wypadła z tego kolanka idącego od intercoolera (swoja drogą w tym miejscu jest chora w założeniu uszczelka - przepustnica baaardzo ciężko wchodzi), ale minimalnie - stąd też ten syk...
Błędy wykasowałem i to skutecznie forscanem, w tym ten nowy p0488. Przepustnicy jeszcze nie wyciągałem z auta, ani też nie spasowywalem na nowo w to kolanko, bo za "diagnostykę" zabrałem się po 23 i czasu już brakowało.

Zakładam, ze ten błąd p0488 faktycznie oznaczał zablokowaną przepustnice i dlatego też przy mocnym obciążeniu ciśnienie wypchalo kolanko od strony intercoolera, ale sam nie wiem.

Czy przepustnica działa? Dlaczego teraz check zniknął, a błędy udało się skutecznie wykasować? Może przepustnica sama się zaadaptowała? (mimo wcześniejszej adaptacji forscanem)? Już powoli tracę cierpliwość w tym temacie... (może w piątek uda mi się podjechać do kumatego elektryka/elektromechanika, to spróbuje zdiagnozować usterkę).

EDIT: czytam i czytam, i wychodzi na to, że Forsacan znów nie tak tłumaczy, bo błąd p0488 w różnych tematach na forum tyczy się EGRu, a nie przepustnicy układu dolotowego...
We wskazówkach było, że przyczyną może być zabrudzenie sadzą, a to w przypadku EGRu byłoby jak najbardziej możliwe. Raz, że to własnie na niego lecą spaliny (a nie na przepustnice, gdzie jest zimne/ciepłe powietrze z turbo), a dwa, że gdy auto było w trybie awaryjnym EGR nie działał (wartość VP była stała), a więc miał prawo się "zalepić" od strony silnika sadzą. To takie moje amatorskie rozumowanie, ale może jest w tym trochę sensu. W tym momencie jeżeli p0488 tyczy się EGRu, znaczyłoby, że przepustnica działa i nie jest zacięta, więc wypchnięcie/zsunięcie się kolanka od strony intercoolera spowodowałem jest prawdopodobnie zbyt słabym skręceniem opaski ślimakowej i... posmarowaniem olejem (4 krople) łączenia przepustnicy z tym kolankiem (inaczej przepustnica nie chciała wejść na to kolanko, na którym uprzednio nałożyłem uszczelke tegoż kolanka.

Ostatnio edytowane przez jaksen ; 29-06-2017 o 21:15
jaksen jest offline   Odpowiedź z Cytatem