Temat: [Focus 2004-2008] Wysokie spalanie
View Single Post
Stary 04-07-2017, 09:02   #5
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Wysokie spalanie

Szukam rok czasu. Nie trzymał temperatury, zimą wymieniłem czujnik, płyn i termostat. Trzyma idealnie 87 stopni i nawet nie drgnie. Wiem że ma spalone świece żarowe, bo zimą nie palił. Wiem że egr jest zacięty, bo stał w jednej pozycji podczas jazdy z kompem. Nie pokazuje żadnych błędów. Chodzi mi po głowie, że coś nie tak może być z dpf'em. Wtryskiwacze w zeszłym roku podobno były w normie na kompie. Zaczynam też myśleć o turbosprężarce, bo łapie ostatnio jakiegoś laga przy przyspieszaniu i świszczy powietrze, ale jak się wkręci powyżej 2 tysięcy, to przyspiesza jak powinien. Miał też ostatnio naprawione zimne luty w zegarach i wgrane nowsze oprogramowanie do steroenika silnika. Zatankowałem jak zawsze do pełna, wskazówka już prawie leży, a przejechane mam ze 350 km i spalanie na kompie 13,4l / 100 km. Żłopie mi tak od czasu zakupu. A o przepływomierzu jeszcze myślałem. Komputer nic nie pokazuje, będę jechał na jakąś diagnostykę i szukanie na oko. A i jeszcze rozpada mi się prawdopodbnie sprzęgiełko alternatora, najpierw brzęczało, teraz już stuka, może stawia większy opór i trochę blokuje.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem