Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
Ponieważ nie chcę zakladać nowego wątku opiszę sprawę tutaj.
Zakupiłem mondeo 2.0 tdci z wyżej wyszczególnianą skrzynią biegów. Przejechalem autem przeszło 500km i ze skrzynią było wszystko w porzadku. Ładnie zmieniała biegi. Ale zmuszony byłem odłączać akumulator gdyż wymieniałem poduszkę powietrzną w kierownicy. Po ponownym podłączeniu i jeździe zauwazylem dziwne zachowanie się samochodu i skrzyni biegów. Mianowicie o ile wcześniej nigdy nie schodziła podczas jazdy do obrotów 1000 to teraz się tak dzieje jadac np. 70km/h. Druga sprawa auto zaczęło tak ociężale przyspieszać. I tak jak cisnę gaz jadąc np 40 to mam wrażenie jakbym rozpędzał najpierw silnik a potem jakby wpina się bieg i już rozpędzam auto a nie silnik. Dodatkowo pojawiły się jakieś uderzenia przy zwalnianiu, których wcześniej nie było. I jeszcze przechodząc z P na D jest czasami takie uderzenie. Teraz również obserwuję dwukrotne spadki obrotów po zmianie biegu. Przyspieszając od 0 do 100km//h np. Widzę jak po wbiciu 2 obroty wskakują na 1800obr. aby zaraz po sekundzie spasc do 1600. Takie zjawiska wcześniej nie miały miejsca. Ktoś wie o co chodzi?
|